En dag i Botswana

Befinner mig i Sydafrika och har haft lite svårt att hitta en internetuppkoppling. Därav begränsad rapportering det senaste dygnet. Men här kommer i alla fall några rader som jag förberedde i går, mer om Sydafrika i morgon.

 

05.30 Snabb frukost på hotellet i Zambia (en del föredrog att sova lite till), transport till flygplatsen.

07.20 Avgång med flyget till Botswana med lite debriefing ombord.

09.00 Landar i Gaborone, Botswana. Direkt transport till första mötet

10.00 Möte med vice president Mampati Merafhe. Talade om den goda relationen mellan Sverige och Botswana sedan många, många år. Andra ämnen var finanskrisen, matkrisen, mer handel mellan oss och situationen i deras grannland Zimbabwe. Snabb biltransport till nästa möte.

10.40 Öppningsanförande vid workshop om energi och data/telekommunikation tillsammans med svenska företag och representanter för Botswanas regering. In i bilen igen och snabbt till nästa workshop.

11.00 Öppningsanförande vid workshop om handelspolicy och hur man river handelshinder. Kommerskollegium representerade och Exportrådet organiserade. Transport till utrikesministeriet.

12.00 Möte med utrikesminister Phandu Skelemani där vi talade om Zimbabwe där Botswana har gjort starka uttalanden, hoppas fler afrikanska länder följer efter. Han gjorde ett mycket bra inlägg om Botswanas historia o ch goda relationer med Sverige. Han är en stor Sverigevän. Varmt ute, tacksamt med luftkonditionering i bilen till ett hotell för lunch.

13.00 Lunch med utrikesministern och tf handelsministern och svenska företag i vår delegation.

14.30 Mail och telkontakter med Stockholm. Fem i tre är vi på rull igen mot finansministeriet.

15.00 Möte med tf finansministern. Spännande och långt möte där vi talade om hur finanskrisen påverkar oss alla, hur Botswana utvecklar sin export och breddar den till mer än diamantbrytning. Dessutom intressant om hur de vill underlätta för företagen att etablera sig här. Jag påpekade vikten av enkel administration, rätten till privat ägande och kampen mot korruption. Han är en man som kommer direkt från privata näringslivet, detta bådar gott för reformer i rätt riktning eftersom han vet vad som behövs för företagen i praktisk mening. Något försenade åker vi till sedan till ett företag som arbetar mycket med frågor om HIV på arbetsplatsen.

16.30 Möte hos Mascom, telekombolag som berättade om arbetet med CSR och HIV prevention på arbetet. Många företag i Botswana arbetar med dessa frågor idag. Flera har insett att det är ett måste med en tredjedel av vuxna befolkningen infekterad och många föräldralösa barn pga HIV.

17.30 Transport till handelsträdgården Sanita som drivs av en svensk familj. Fantastisk plats. Kaffe med svenska företagare ute i det gröna. Några små apor kättrade i träden och höll oss sällskap. Sedan direkt till hotellet för en dusch och ombyte.

19.30 Kort bilfärd till svenska fd residenset där Exportrådet nu huserar. Mottagning arrangerad av Exportrådet. Mycket folk, utrikesministern, vice handelsministern och massor av svenska företag. Träffade Spinalis som är på gång med sin första affär till Botswana.Roligt att höra, speciellt när det är nya exportprofiler, denna inom vård och rehab. TV-intervju med botswansk television.

22.15 Transport till hotellet och briefing med Ophelia för att höra hur hennes möte med Bill Gates foundation gått under dagen.

00.30 Dags för lite sömn.

One Response to En dag i Botswana

  1. Johan Wennström skriver:

    Hej Ewa! Så roligt att du har börjat blogga – ett toppennamn, dessutom! Johan Wennström

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: