Sydafrika

Igår kom vi till slut hem efter att ha varit i Sydafrika, sista destinationen på Afrika-touren. Vi startade med ett besök på Sandvik . De berättade om sitt fantastiska arbete med CSR och HIV-frågor.

Vår i Sydafrika

Just då var det begravning för Nola Morfeldt i Engelbrektskyrkan i Stockholm. Han var en mycket god vän och fantastisk människa. Nola var den drivande kraften bakom Noaks ark och vi reste mycket tillsammans över världen. Jag funderade länge på om jag skulle stanna hemma den här dgaen men beslutade mig till sist för att genomföra hela resan som planerat för det vara vad han hade velat. Istället fick vår MR ambassadör läsa ett stycke till Nola från mig under minnesstunden.

Torsdag kväll stor mottagning hos ambassadören med många svenska företag närvarande. Vi träffade också en representant för Church House som överlämnade rapporter om hur EPA avtal skulle påverka Afrika.

Fredag startade med bilateralt möte hos vice utrikesministern. Vi diskuterade Sydafrikas inställning till Zimbabwe occh mycket annat. Direkt vidare till handelsministeriet för EPA (Economical Partnership Agreement) diskussioner. Kan bara konstatera att vi har en delad syn i EPA frågan.

Lunch på residenset med olika aktörer i Sydafrika. Jag frågade hur de såg på den sydafrikanska regeringens inställning till den stora arbetslösheten. Vad gör SA´s regering för att öka möjligheter till att fler kommer i arbete? Svaret var mycket vagt och det är väldigt få insatser som sporrar till ett ökat privat näringsliv.

På eftermiddagen besökte vi en industriskola för ungdomar i Soweto. Ett projekt som tidigare drivits av SIDA men inte lyckats fullt ut. Nu är det företag som själva sponsrar och står bakom teknisk utbildning i olika former, IT, elektriker, bilmek m.m. Ungdomar som tidigare "gjort ingenting" enligt dem själva får nu utbildning. Dessutom finns det jobb direkt efteråt eftersom företagen är i skriande behov av utbildad personal. Väldigt roligt att se så många ungdomar fulla av självförtroende och livsglädje!

 Industriskola i Soweto

Sista programpunkten på vår resa var filmvisning av "Ophelia" med deltagande i efterföljande debatt. Filmen är gripande trots att jag nu såg den för tredje gången. Ophelia inger verkligen hopp för månag HIV-smittade över världen. Debatten handlade om stigmatisering av HIV smittade och hur många vuxna bedriver skräckpropaganda för ungdomar när det gäller sex. Jag poängterade vikten av prevention och ökad kondomanvändning.

Till sist snabb middagsbuffé och sen direkt till planet som avgick sent på kvällen. Efter en mellanlandning i Egypten för tankning, var vi hemma i Sverige på lördagen kl 11. Skönt att andas klar och frisk höstluft igen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: