Nordiskt handelsministermöte

Tillbaka efter handelsministermöte. Nordiskt gränshinderarbete var första punkten. Det är viktigt att hålla koll på ny EU-lagstiftning så att det inte skapar nya gränshinder. Genomförandet av tjänstedirektivet var nästa punkt på dagordningen. Sverige arbetar hårt för att kunna genomföra tjänstedirektivet i tid. Det innebär precis innan vi avslutar det svenska EU-ordförandeskapet. De andra nordiska länderna håller också god fart. Det här är en väldigt viktig fråga också i ljuset av vår ökade andel tjänsteexport. Östersjöstrategin diskuterades också, frmförallt med tonvikt på miljö, klimat, transporter, säkerhet och vår relation till Ryssland.

Läget i WTO förhandlingarna går med myrsteg framåt. Diskussioner förekommer på tjänstemannanivå och det finns fortfarande en minimal chans till att komma överens inom jordbruk och industrifrågor. Den chansen minskar dock för varje dag som går. Alla nordiska länder inser hur betydelsefullt det vore med genombrott i Doharundan, inte minst med tanke på den finansiella krisen som nu pågår. Alla var överens om att frihandel och öppna marknader är receptet för vägen framåt. Vi talade också handel i förhållande till klimat där vi ser stort arbete framför oss om vi ska kunna presentera ett förslag om liberalisering av klimatvänliga varor, tjänster och teknologi inför klimattoppmötet i Köpenhamn nästa år.

Finland uttryckte betydelsen av att handel hjälper fattiga länder till en egen tillväxt och bättre välstånd. Island tackade för allt stöd vi i Norden visar under deras ekonomiska krissituation. Slutligen pratade vi om sälar, återkommer om detta.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: