Cathy Ashton

Middagen igår kväll i Bryssel blev mycket lyckad. Det visade sig att Cathy Ashton hade satt sig in i handelsfrågorna på ett utmärkt sätt. Hon har tidigare varit justitieminister och utbildningsminister samt ledare för House of Lords. Dessutom var hon draghästen i UK för Lissabonfördraget.

Hennes främsta prioriteringar nu är EPA-avtal, WTO Doharundan och därefter bilaterala avtal mellan EU och en rad olika länder. Väldigt glädjande att hon såg problemen med hur EU tidigare förhandlat med de afrikanska länderna. Jag är övertygad om att hon har en mer lyssnande attityd. Vårt eget arbete här hemma i Stockholm med afrikanska ambassadörer stämmer väl överens med hennes syn på hur vi går vidare. Eventuellt kommer fullödiga EPA att kunna avslutas under det svenska ordförandeskapet.

 

Doha rundan då? Där uttryckte Ashton hur viktigt det var att Sarkozy tillsammans med övriga ledare skrivit på G20 överenskommelsen om att verkligen försöka nå fram till ett modalitetsbeslut innan årsslutet, att ministrar skulle vara redo för vidare förhandlingar och att man skulle kunna lyfta frågan högst upp om vi fastnar i förhandlingarna. Det är verkligen viktigt att alla anstränger sig och gör sitt yttersta nu. Det behövs energi från alla håll om vi ska kunna leverera ett avtal. Det vore skam om vi inte kan göra det så som världen nu ser ut på grund av finanskrisen.

Angående USA och Indien och deras bekymmer med SSM klausulen verkar det ha lossnat och en lösning är på väg. Ashtons råd var att vi ska räkna med ett möte i Geneve någon gång runt 15 december. Vis av skadan sedan i somras, ska man inte vara alltför säker men det ser just nu ljust ut på Dohafronten.

 

Vi diskuterade också flera bilaterala avtal. EU-GCC avtalet är en av dem som ligger närmast en lösning. Frågan om att inkludera MR verkar GCC ha köpt och få kvarvarande ”nötter att knäcka” återstår. Jag kommer att ta upp EU-GCC när jag reser till Saudi imorgon.

Ett annat viktigt avtal är det mellan EU och Indien som också rör på sig i rätt riktning. Jag berättade om mina samtal med indiske handelsministern Kamal Nath när han var på besök i Stockholm i somras. Senast under det svenska ordförandeskapet ska det vara klart.

 

Ashton ville också se mer fokus på små och medelstora företag i EU. Hur hjälper vi dem på bästa sätt, var finns nya viktiga marknader att öppna upp för export och hur stödjer vi dem i deras export. Musik för mina öron, då detta varit en viktig prioritering länge hemma i Sverige.

 

Nu i Köpenhamn, snart hemma igen och då lunch med Pakistans handelsminister som är på besök i Stockholm.

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: