Möten i Kuwait

Startade dagen med företagsfrukost tillsammans med svenska företag och svenskar i Kuwait. Alla bedyrade att svenska företag har mycket att hämta här. Det finns stora möjligheter och allra enklast är det om man finner en lokal partner att samarbeta med.

 

Därefter handelskammaren som ville ha mer samarbete med svenska företag och framförallt med fokus på små och medelstora sådana. Viktiga områden är hälsovård, utbildning, transport och logistik samt miljöteknik.

 

Vid lunchtid hade vi sedan gemensamt möte tillsammans med premiärminister Sheikh Nasser Al-Mohammed Al-Ahmed Al-Jaber Al-Sabah, utrikesminister Sheikh Muhammad Sabah as-Salim as-Sabah och handelsminister Ahmad Yacoub Baqer Al Abdallah. Vi diskuterade Sveriges goda relationer med Kuwait och hur beroende små stater är av utrikeshandel. De startade som handlare, seglare och pärlfiskare innan de hittade olja. Finanskrisen och dess påverkan på Kuwait som oljeberoende land togs också upp, samt vikten av multilaterala handelsavtal. Jag fick också höra hur EU-GCC avtalet verkar vara i bekymmersamt läge då det fortfarande finns flera knutar kvar att lösa upp. Slutligen talade vi om situationen i Irak och jag berättade om vårt besök där för en kort tid sedan. Kuwait ligger mycket strategiskt nära Irak, Iran och Saudiarabien. De förklarade också hur viktigt det är att ha bra relationer med dem, inte minst för transporter mellan Kuwait och södra Irak, då främst Basra.

 

Påföljande möte var med Kuwaits motsvarighet till Kuwait Investment Agency (KIA) som ville besöka Sverige för att titta närmare på ytterligare investeringar. Även dessa hade fokus på små och medelstora företag. Samarbete med Exportrådet diskuterades också.

Därefter hade vi ett separat möte med handelsministern då vi mer i detalj gick in på våra bilaterala handelsrelationer och hur vi utökar dem.

En innehållsrik dag i Kuwait som helt klart gav mersmak.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: