Oman – vänlighetens land

 

Vi blev välkomnade av vår honorärkonsul på flygplatsen på måndagkvällen. Tisdag morgon startade med möte tillsammans med min motsvarighet, handels och industriminister Maqbool bin Ali bin Sultan och företrädaren för Omani Centre for Investment Promotion & Export Development (OCIPED) Mr Salem Al Ismaily.

 

Salem träffade jag i våras på World Economic Forum i Sharm-el-Sheik. Han överlämnade också en bok han skrivit som handlar om hur man gör affärer i Gulfländerna, A Cup  of Coffee. Klart tänkvärd bok. Hur viktigt det är med regelbundna kontakter och att verkligen sitta ner tillsammans och dricka alla koppar kaffe innan förtroende skapas inför en affär.

 

Under mötet diskuterade vi olika områden där vi skulle kunna samarbeta mera, bl a miljöteknik, CSR-frågor, life science, utbildning. Dessutom talade vi mycket om EU-GCC avtalet. I Oman tror man inte att franska ordförandeskapet kommer att lyckas få detta i hamn. Oman har själva inga större problem, men andra GCC stater. Således väntar eventuellt en tung uppgift under det svenska ordförandeskapet.

 

Avseende Doharundan sa han att Oman har inga problem med jordbruksfrågan, jordbruket är en liten del av Omans tillgångar. Däremot var man oroad över den protektionism som bredett ut sig i USA. Vi får väl se vad framtiden utvisar.

 

Vi talade också om Jemen där Oman försöker upprätta en frihandelszon på gränsen mellan Jemen och Oman, dock inte färdigutvecklad ännu. I Oman är man mycket oroliga över utvecklingen i Jemen, med mycket droger och få som arbetar. På min direkta fråga hur de ser på Jemen som medlem i GCC vill Oman att man ska ge tillträde till den ekonomiska delen av gemenskapen, men vänta med resterande delar.

 

 

Nästa möte var med vice utrikesministern. Där talade vi om Omans speciella roll i regionen. Oman har goda relationer både med Iran, Israel och Irak. Han berättade också om vikten av att kunna använda Oman som en port till Irak och Iran för utökad handel. De ville också lära sig av vår expertis i miljöfrågor och hur de ska kunna bli mindre beroende av olja. Specifikt nämndes avfallshantering och hur man utvecklar alternativ energi.

 

Sista ministermötet var på miljöministeriet. Sayyid Hamoud bin Faisal Al Busaidi var mycket entusiastisk och ville komma till Sverige för att titta på vårt miljöarbete. Inte minst för att få studera konceptet Symbio City och se Hammarby sjöstad. Vi talade också om viktiga metoder för att skydda Omans kust, framförallt gällande miljöutsläpp.

 

Lunch med handelsministern där vi mer konkret gick in på olika intressanta företag och talade om en företagsdelegation till Sverige.

 

Under eftermiddagen var vi hemma hos våt tidigare honorärkonsul Suhail Bahwan för att dela ut Nordstjärneorden till honom för allt fint arbete han gjort för Sverige under många år.

 

Middag med nuvarande honorärkonsul Saad Suhail Bahwan hemma hos Alex Borges som också arbetar för Bahwan family. Flera svenskar som lever i Oman var där, och de vittnade om hur bra Oman är att leva och arbeta i är.

 

Under tisdagen besökte vi Omans största moské, Sultan Qaboos Grand Mosque, en relativt nybyggd och modern otroligt vacker moské mitt i Muscat. Imponerande byggnad och mötesplats för alla muslimer i Oman tillsammans med ett stort och modernt bibliotek där man surfar gratis på nätet.

 

Efter detta besökte vi gamla Muscat och marknaden där vi mötte många omanier som sålde det mesta man kan tänka sig och lite till. Läskiga ormskinn dinglade i taket på flera affärer.

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: