Vår sak är Finlands – snusdebatt i öst

 

 

Det är inte bara i Sverige som vi diskuterar snusets ställning och EU-förbudets orimlighet.

 

I Finland går debattens vågor höga efter det att tre män dömts till långa fängelsestraff och höga böter för att ha smugglat och sålt snus.   

 

I Jakobstad samlades närmare 1000 personer i helgen för att visa sitt missnöje mot domen och mot snusförbudet. Arrangören Patrick Wingren samlade in namnunderskrifter och sålde trotsigt 100 dosor snus till hugade demonstranter. För det har han nu polisanmälts.

 

”Snusförbudet är enligt Patrik Wingren inte trovärdigt då både tobak och sprit samtidigt säljs fritt i Finland”, skriver tidningen Syd-Österbotten i artikeln ”Massorna sjöng snusets lov”  

 

Även från mer officiella håll kommer det rektioner som nog skall ses som inlägg i debatten, om än något mer subtila.

Enligt Vasabladet   Minister Thors köpte snus i Sverige”   – passade Finlands migrations- och europaminister Astrid Thors här om dagen på att handla med sig snus vid en mellanlandning i Sverige. Hon visade senare upp snuset på en presskonferens och påpekade att ”finländarna traditionellt lydigt har följt alla regler men den respekten nu är utsatt för en hård prövning i Jakobstad. Många undrar över hur tobak, som anses som farligare än snus, kan vara lagligt.”

 

Jag vill självklart inte lägga mig i den finska inrikespolitiken. Men med rötterna uppe i gränstrakterna mellan Sverige och Finland kan jag ändå föreställa mig hur det låter runt om i stugorna just nu. Hur folk som fogar sig i ganska mycket ändå måste känna att rätt skall vara rätt. Jag känner en djup sympati inför detta.

 

Vasabladet har i en ledare under rubriken ”En prilla österbottniskt civilkurage” beskrivit det som att finnarna ”pådyvlas […] en lagstiftning som gör att en djupt inrotad, kulturellt betingad sed plötsligt försvåras.”, och de frågar sig: ” När är måttet rågat? Och vad gör vi den dagen då måttet är rågat?”

 

Det är uppenbart att det är fler än vi ”rikssvenskar” som blir upprörda när våra gemensamma EU-regelverk inte behandlar alla européer lika.

 

Om Finland landar i samma slutsats som vi gjort i Sverige – att EU:s exportförbud är diskriminerande och oproportionerligt – finns det all anledning att titta på om vi inte skulle kunna fördjupa vårt samarbete även inom det området.

 

Jag träffar regelbundet min finska kollega Pavo Väyrynen och kommer givetvis ta upp frågan med honom.

 

Igår fick jag även ett brev från Ålands Lantråd Viveka Eriksson. Hon berättar att hon tagit del av mina tankar kring snuset som hon delar, och föreslår en diskussioner mellan mig och landskapsregeringen kring förbudet, snusets betydelse för rederinäringen och handeln på östersjön.

 

Jag tycker att det låter som en utmärkt idé. Förhoppningsvis kan vi hitta en dag i början av nästa år då jag kan få gå ombord på en färja och sätta kurs mot Mariehamn!   

 

Annonser

13 Responses to Vår sak är Finlands – snusdebatt i öst

 1. Anders skriver:

  Tack för stödet, det behövs! Hälsningar från Vasa, Finland.

 2. Ulla-Maj Wideroos skriver:

  Hej och tack för att du agerar i denna fråga! Tyvärr har de flesta finländska politiker inte alls förstått vad detta handlar om. I stället sitter man som bäst och funderar över hur man skall kunna förbjuda också användningen av snus! Min och många andras åsikt är att nu måste EU häva snusförbudet – man får köpa tobak, röka och skada andra, men man får inte använda en produkt där ingen i ens omgivning påverkas negativt. Horribelt!
  Hälsningar från grannen i öster!
  Ulla-Maj Wideroos
  riksdagsledamot och ordförande för Svenska riksdagsgruppen

 3. Aase Andersson skriver:

  Hej där hemma i Sverige! Vill bara säga att jag tycker det är bra att Sverige ställer upp för ”oss” Finländare ang snus frågan. Tycker att ”Patti” (som Patrik Wingren kallas,) hade en bra kommentar ang snus lagen. Han sa att det är lustigt att man inte får sälja snus, men att det går bra att sälja tobak och alkohol?! Då undrar jag… vad går snus under för lag? Jo tobakslagen, och alkohol är ju ännu farligare än snus. Du får ju köra bil te.x under påverkan av tobak, men inte under alkoholpåverkan. Var finns logiken?
  M.V.H
  En som både skrev på listan
  och köpte snus i JAKOBSTAD
  Men som inte snusar!!!!!

 4. Johan skriver:

  Tackar såå mycket för ditt stöd. Här i finland är systemet mer än ruttet, så med gott stöd från andra skall vi säkert kunna göra något åt saken.

 5. Hans Almberg skriver:

  Hej
  Om man som frihandelsminister inte har annat att göra än att tro att rederinäringen går under för att snuset förbjuds så är det tid att säga upp sig och ställa sig i kö på Af
  ooch hoppas på bättre tider.

 6. Tomas skriver:

  Hans Almberg: Hör du även till de som trodde att stoppet av Tax-Free försäljning inte skulle påverka färjetrafiken över kvarken!! Titta hur det gick där!!! Handeln styr det mesta. Tack för stödet i snusfrågan, jag är en Österbottning bosatt i Sverige och varenda gång jag åker hem till Finland har jeg med mig snus i mängd och parti och det blir julafton i byn!!

 7. Rauno Ranta skriver:

  Tack för att du stöder oss i Österbotten , tillsammans med Österbottningar ,Ålänningar Nylänningar och Svenskar borde man ju kunna göra nåt åt saken men jag tror faktiskt att ni i Sverige bör sätta press på beslutsfattarna i Finland och Bryssel, ensam är vi för få och svaga. En som var först på listan i Jakobstad men som inte snusar!

 8. Kenneth Nilsson sjukskötare Vasa Finland skriver:

  Hej och tack för ditt stöd!
  Det värsta med rättssystemet i Finland är att om man smugglar in snus till landet får man strängare straff än den som våldtar eller berusad kör ihjäl någon människa. Är inte detta ett fint exempel på demokrati då tobak läs cigarretter och andra produkter kan säljas fritt medan någon nu funderar på att försöka få totalförbud på snus till Finland, inte är det ju heller någon vidare bra reklam då en läkare som representant för föreningen Läkare mot tobak i en direktsänd tv-debatt i finsk tv sitter och på fullaste allvar jämför snuset med heroin citat om snuset släpps fritt skall väl heroinet också släppas fritt…..
  Tack för att du tog dig tid att läsa inlägget…..

 9. Pekka Saajoranta skriver:

  Jag är pensionerad polis och tycker att lagar skall följas! Men! Den här snusfrågan har fått skratträtande drag! Dödar man polis i Finland som grov rattfyllerist med 190km/h hastighet, får man 3,8år ovillkorligt fängelse! Säljer man snus i Finland (Ok! Får ekonomisk nytta av det) får man 2,4år ovillkorligt fängälse! Vad tycker du? Förrästen, hälsa Tina Acketoft! Hon är frugans systers dotter från Höganäs! Och God Jul!

 10. Hans Almberg skriver:

  Hej
  Tomas Säger läs på om skillnade mellan trafiken Vasa-Umeå och Grisselehman och Eckerö. Varför är Åland tax-free?
  Mvh
  Hans

 11. Kenneth Nyman/Vasa skriver:

  Hej Ewa!

  Tack för att ni öppnat ögonen och hjälper oss i Finland mot denna slags orättvisa. Snusandet påverkar ju endast den som snusar medan rökandet påverkar många utomstående. Skulle hoppas att de som läser detta skulle kontakta Paula Risikko per e-post eller hennes tjänstetelefon.

  Kanske hon skulle begripa vad vi förstår??

 12. Anders skriver:

  Tvärtemot!
  Snustillverkning och distribution borde förbjudas inom hela EU inklusive Sverige. Att bli av med denna kodynga våra unga idrottare trycker under överläppen här i Finland vore en välsignelse. Gå in i våra idrotts- och ishallar och förundra dej över hur mycket snus där används. Och prillorna slängs t.o.m. upp i innertaken, väggar mm.

  Vi kan, och bör, leva utan snus!
  Mvh
  Anders

 13. Catalina skriver:

  Herregud, hur kan man vara för snusförbudet?! Jag förstår inte.
  Om det är för att ni tycker att folk inte ska få i sig denna hemskt farliga ”kodynga” så borde ni väll vilja förbjuda all tobak och alkohol också? Är det för att folk inte ska få ”skada” sig själva? hur många tror ni det är av de som satt denna lag som på sin fritid röker och dricker? Hur vore det om Alkohol blev illegalt, hur skulle ni svara då? Bara för att snusarna kanske är en minoritet jämfört med vanligt rökande och drickande bör man inte kunna köra över deras behov på detta sätt. Helt sjukt är det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: