Besök av ryska kollegan

Ryska handels och industriministern Viktor Christenko var här i Stockholm tillsammans med en stor delegation idag. Det var 13:e mötet i den svensk-ryska styrkommittén. En kvarleva från gamla Sovjettiden, men bra möte. Vi hade ett fyra timmar långt möte och gick igenom det mesta som berör vår bilaterala handel, finanskrisens påverkan på världsekonomin, Doharundan, WTO och mycket mer.

Sveriges handel med Ryssland växer. Exporten ökade med 44% under årets första nio månader och Ryssland är Sveriges 12:e största exportmarknad.

Fler och fler svenska företag etablerar sig i Ryssland, även om problem kvarstår. Dålig infrastruktur, trög administration och en hel del korruption. Dessutom brist på förutsägbarhet.

Virkestullarna är ett tydligt exempel. Nu har Ryssland skjutit upp tullhöjningen ett år så att den svenska (och finska) skogsindustrin kan andas igen, men frågan är för hur länge?

Vi bestämde i alla fall att ha täta kontakter avseende skogsfrågor för att se hur vi bättre ska kunna samarbeta. Inför nästa möte startas eventuellt också en speciell arbetsgrupp om skogsfrågor.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: