Totalt snusförbud i Finland?

Idag lämnade den tobakspolitiska gruppen sitt förslag till regeringen i Finland. I detta föreslås att snus ska bli förbjudet att föra in i landet, ens för eget bruk.

Nu har jag ännu inte haft möjlighet att ta del av rapporten i sin helhet, men det vore väldigt olyckligt om Finland som enda EU-land valde att göra en produkt som är tillåten i ett annat EU-land förbjuden.

Enligt vissa uttalanden från den ansvariga ministern – som i övrigt inte vill kommentera rapporten förrän remisstiden gått ut – har Sverige inte fullgjort sina skyldigheter när det gäller produkttillsyn och förhindrandet av införseln av snus i andra EU-länder.

Jag bevarar gärna den kritiken, men det vore bra om man först konkretiserar på vilket sätt vi har brustit.

Ett sak jag gärna besvarar på en gång är dock påståendet att det faktum att Sverige producerar mer snus än vad vi svenskar förbrukar skulle vara ett belägg för att vi missköter våra åtagandet. Med tanke på att svenskt snus är tillåtet i stora delar av världen utanför EU tycker jag inte att det är särskilt konstigt alls. 

En ännu större diskriminering av svenskt snus vore helt fel väg att gå. Bättre vore om vi tillsammans kunde arbeta för att det svenska snuset får samma status som andra likvärdiga varor som idag får säljas inom EU. Precis som vi gör när det gäller en rad andra varor och tjänster.

Länge leve den fria rörligheten!

3 Responses to Totalt snusförbud i Finland?

 1. Kenneth Nilsson sjukskötare Vasa Finland skriver:

  Tack Ewa för din fina kommentar i finska tv-nyheterna. Det värmde. Jag tror ännu inte att finska regeringen på allvar är så dumma att man förbjuder snuset helt, många blir ju direkt kriminella och tänk vilka accisinkomster man går miste om. Jaa inte vet jag vem som kommit på en sådan idiotisk ide, att dessutom anklaga Sverige för att lura andra länders invånare att snua är helt befängt eftersom man i Jakobstad i den Strengbergska tobaksfabriken var riktigt duktiga på att tillverka snus,detta har dock minister Paula Risikko förträngt och glömt bort.
  Tack för ordet!

 2. Krister skriver:

  Förbjuda snus, jaha?? Hur rimmar det till julen”,..när cigaretter och alkohol säljs över disk? Mig verterligen har det gjorts undersökningar angående snusets faror. 1st fall av cancer har rapporterats på 100.000 snusare!!!! ETT FALL!!!

  Vad är problemet???????????

 3. Patrick Wingren skriver:

  Hej Ewa!

  Jag är glad att du har reagerat kraftigt på det som händer här i Finland. Det är mer eller mindre folkstorm här efter TV-debatten i programmet ‘A-talk’ torsdagen den 18.12.

  Samlingspartiets riksdagsledamot och finlandsdelegat i Nordiska Rådet, Arja Karhumaa, gjorde bort sig rätt så rejält. Debatten skedde på finska, men några utdrag översatta till svenska finns på min egen blogg och du vill bekanta dig med dem.
  http://www.bloggen.fi/pati

  Jag litar fortfarande till riksdagens sunda förnuft, jag tror inte lagändringen kommer att kunna träda ikraft – opinionen är så stark, och lakritspiporna var en grov miss som inte kammade hem några stilpoäng precis 🙂

  Vi hoppas på det bästa.

  Hälsningar,
  Patrick

  (PS det var jag som demonstrerade på Jakobstads torg den 5.12)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: