Sanktioner mot Israel

Just nu pågår en demonstration  på Gustav Adolfs torg om sanktioner mot Israel. Bojkotta Israel hörs i megafonen.

Jag tycker annorlunda.

Sanktioner eller bojkott är inte rätt väg framåt.

Det akut viktiga just nu är att få stopp på kriget, se till att skadade människor får vård, upprätta humanitära korridorer och få slut på vapensmugglingen till Hamas.

Arbetet med en hållbar lösning i konflikten behöver ägnas än mer energi. Den ekonomiska avspärrningen mot Gaza måste hävas, samtidigt som illegala varor hindras att komma in i området. Israel måste kunna garanteras ett slut på raketbeskjutning tillsammans med säkra och erkända gränser.

Vi har redan sett att isolering av Gaza inte leder någon vart, varför ska vi då göra samma dumheter mot Israel?

Tvärtom är jag övertygad om att mer handel både för Palestina och Israel är av godo, ännu mer handeln mellan dem. Handel skapar förutom välstånd också långsiktiga goda relationer.

I våras talade jag vid Palestine Investment Business Forum i Betlehem. Det var första gången på länge jag mötte stolta glada palestinier som förevisade sina företag och som hade hopp om utländska investeringar. Detta tillsammans med ett positivt israeliskt deltagande. Fortfarande sker en hel del samarbete dem emellan på Västbanken.

Tyvärr verkar den bilden ha långt kvar att förverkligas när det gäller Gaza. Ännu längre om sanktioner eller bojkott av Israel också ska stå i vägen.

30 Responses to Sanktioner mot Israel

 1. Lisa Abramowicz skriver:

  Sansat och bra inlägg av en minister som tänker med både hjärta och hjärna och månar om båda folken.
  Det är intressant att höra att de som vill att Israel ska bojkottas (Palestinagrupperna och extremvänstern) samtidigt tycker det är helt fel att Hamas bojkottas!

 2. […] sin blogg kommenterar m-ministern Ewa Björling en pågående demonstration på Gustaf Adolfs torg, där man […]

 3. Birgitta Bäckander skriver:

  Stort Tack för din sansade inställning i denna fråga! Det finns tillräckligt många som tar för stora ord i sin mun.

 4. Patrik T skriver:

  Det är nästan med gråten i halsen som jag läser detta… Vilken härlig frisk fläkt – och totalt emot det politiskt korrekta! Underbart inlägg! Fortsätt gärna så!

 5. lasse skriver:

  Det var ett klokt inlägg som visar att Björling inte fallit i fällan att ta parti för en av sidorna i konflikten utan istället försöker förstå helheten. Kanske inte lika hjärtknipande men desto mer realistiskt och framsynt.
  Handel har genom tiderna visat sig vara fredsskapande och ta mig f-n om det inte till slut skall visa sig vara det även i mellanöstern.

 6. Caj L skriver:

  Jag kan hålla med om att du har skrivit ett sansat och fint inlägg som dock är oerhört pk oavsett vad Patrik hävdar. Jag menar du lyckas föra en Israel positiv politik medans du med ”åsikter” som är helt frånskillda från handlingar, påtryckningar, debatt eller någon annan form verkställande.

  Dessutom, är du bekant med situationen på de palestinska vägarna i västbanken? Jag förstår inte hur du kan tala om främja handeln mellan två länder när det ena så brutalt förtrycker det andra och i princip omöjlig gör allt vad logistik heter.

  Måste man dra löjliga pedagogikanalogier för att förklara att man inte kan låta brott som folkmord gå ostraffat eller är jag bara löjlig nu?

 7. Staffan skriver:

  Bra Ewa. Helt rätt.

 8. mariavethe skriver:

  Du är min nya hjälte, Ewa. Jag har inga ord. Jag tänker blogga om dig, så holl koll!

  Med alla vänliga hälsningar jag maktar ge-

  / Maria Vethe

 9. Per A. skriver:

  ”Vi har redan sett att isolering av Gaza inte leder någon vart, varför ska vi då göra samma dumhet mot Israel?”

  Isoleringen av Gaza har väl med all önskvärd tydlighet visat sig fungera alldeles utmärkt till att fullkomligt köra den lokala ekonomin i botten? Vilket rimligtvis är själva poängen med en bojkott?

  De bojkottade sätts inför valet att modifiera sitt beteende, eller se sin ekonomi krympa ihop.

  Och inte fasen är handel mellan Sverige och Israel fredskapande på något vis i regionen?
  Handel på någotsånär lika villkor mellan Israel och Palestina är förvisso väldigt positivt, men inte fasen blir det mer fred i området för att israelerna köper Ericssonväxlar och Scaniadragare av oss, eller om vi köper apelsiner och ammunition av Israel?

 10. Hans-Christian Karlsborn skriver:

  Ett tankeexperiment: Pridefestival i Gaza med Hamas som top dog? Nä, skulle inte tro det.
  Ett till tankeexperiment: Pridefestival i Tel Aviv? Jadå. Helt ok.

  Hur fruktansvärt kriget än drabbar tredje man så slåss Israel för sin existens och för sina medborgares rätt att vandra på gatorna utan att vara rädda för bomber som nu regnat från Gaza ända sedan Israel ensidigt drog sig ur för tre år sedan.
  Israels motståndare i detta krig är Hamas som i sina stadgar har utplånandet av landet som en viktig hörnsten och dödandet av judar i allmänhet som en annan.
  Av vilken anledning ska Israel inte slå ner på dem?

 11. […] rätt väg framåt” Handelsminister Ewa Björling avfärdar bojkottkraven mot […]

 12. Lars S skriver:

  Ewa Björling visar tydligt på den blindhet/enögdhet som regeringen besitter. När motsvarande 10 grundskoleklasser med barn i Gaza mördats av den israeliska armén, och åtskilliga fler lemlästats för livet, ja då ser förmodligen E.B. inte detta som ett problem som ska mötas på annat sätt än med ord och förståelse för den israeliska saken.

  Antag, för ett ögonblick, att det vore 250 judiska barn som mördats av palestinier, hur skulle då tongångarna gå…? (Tänk er 250 små barnkroppar på rad. Det blir en hel del kalla små barnkroppar, det…)Skulle E.B. och alla hennes blinda åsiktsgelikar ”förstå den palestinska saken” eller skulle man vilja ta till sanktioner? Eller skulle man bara lite kort konstatera att det måste finnas en fredlig väg ut ur det hela, och sedan från sidan lugnt åse ett fortsatt mördande av judiska barn?

  Jag tror nog, att man skulle värdera 250 döda judiska barn oerhört mycket högre än dessa palestinska barn. Vad tror ni, alla rättrogna israelvänner? Skulle inte judebarn värderas betydligt högre utifrån de handlingar som skulle krävas i detta, hypotetiska, exempel…? Och varför är det så? I nuläget tycks i alla fall de döda palestinska barnen inte ha något värde alls värt att försvara, i alla fall inte för denna vår minst kända- och därmed kanske på sitt sätt mest betydelselösa- minister. Hon är därmed en mycket tragisk existens, som borde rådfråga någon själasörjare om sin fortsatta gärning på jorden, så att hon hinner sätta någon form av meningsfullt avtryck i historieböckerna!

 13. Jakob skriver:

  Kära hanselsminister,

  Tycker du det är rätt att Israel odlar apelsiner och andra råvaror på ockuperad och bestyckad palestinsk mark och att de sen körs vidare hit och säljs på ica? Det är synd att så många inom alliansen har gett Apartheidmuren och Israels otaliga folkrättsbrott och försummandet av FN-resolutioner sitt medgivande..

  Jakob

 14. lasse skriver:

  Per, Hamas modifierade inte sitt beteende p g a bojkotten. Varför tror du att den israeliska ledningen skulle resonera annorlunda?

 15. chris200 skriver:

  ”Vi har redan sett att isolering av Gaza inte leder någon vart, varför ska vi då göra samma dumheter mot Israel?”

  Människor har ett lika värde. Om Sverige ska förhindra sanktioner mot Israel, så följer ett ansvar att även förhindra sanktioner mot Gaza. Och därav följer ett ansvar att reagera om sanktionerna mot Gaza förblir.

 16. Fredrik S skriver:

  Jag tycker absolut att det är legitimt att bojkotta ett land som begår krigsbrott och som dessutom är den militärt starka parten i konflikten. Vi måste ju våga markera vår avsky mot att hundratals barn och kvinnor dödas. Då ska vi inte stödja dem. Vi kan heller inte sammarbeta militärt med sådanna länder.

  Våga göra så som Sverige gjorde mot Sydafrika under apartheid-tiden – bojkotta israel!

 17. Tycker det är märkligt att inte FN och Sverige förespråkar sanktioner mot både Israel och Palestina, Självklart bör läkarvård, mat etc undantas.
  Här har vi två stridande parter som med berått mod dödar civila.
  Självklart bör Sverige driva en sanktionslinje i FN för att sätta press. Om inte det går bör Sverige driva linjen om en militär lösning. Precis som man skulle ha gjort om det hade hänt något liknande någon annanstans i världen.

 18. tangoviking skriver:

  Bra Ewa.

  Det är för mig obegripligt hur vänsterkartellen kan anse att många 1000-tals riktade mordförsök på civila Israeler är förståeligt och kan ursäktas. Hamas har öht ingen rätt till den mark som Israeliska bosättningar byggts på och sedan när är det okej att protestera med våld mot civila? Sen får vi inte glömma att Gaza har en gräns mot Egypten så myten om att Israel skulle isolerat Gaza och därmed ursäkta raketangrepp är felaktig.

  Det är med djup oro jag bevittnar socialister och islamisters attacker på Israel och judar (som kanske inte ens stödjer Israels regering). Jag gläds åt att den sittande Regeringen försöker hålla en mer alliansfri hållning i frågan vilket är mer konstruktivt i det långa loppet.

  Jag förstår dock att socialister har ett nära och historiskt samarbete med Islamismrörelserna i mellanöstern men man bör vakna upp från Palmes dagar och inse att vi är nu i EU och i EU så talar man inte med hamas.

 19. Gustav B skriver:

  Jag kan dessvärre inte hålla med berömmet ovan, då jag finner Ewa Björlings åsikter naiva och inte helt relevanta då hon verkar vara av uppfattningen att det bara finns en bov i dramat!

  Vem är det som ockuperar vems land och vem är det som årligen konfiskerar ännu mer mark från Palestinierna? Detta får ske trots att det bryter mot FNs resolutioner och varningar. Vem hade inte tagit till vapen om det varit Norrmännen (till exempel) som varje år utvidgade sin gräns och tog för sig av Svensk mark?

  ”Vi har redan sett att isolering av Gaza inte leder någon vart, varför ska vi då göra samma dumheter mot Israel?”

  Jag håller med Per A ovanoch vill även påpeka att när Ewa Björling säger detta så erkänner hon ju samtidigt att sanktinoerna mot Gaza är rena dumheterna och att även de måste upphävas eftersom de inte leder någon vart. Så varför gör vi då inget för att avbyta sanktionerna mot Gaza?

  Var finns etiken och logiken i Israels agerande? Om vi börjar titta på döds statistik mellan Hamas raket anfall och resultatet av Israels helt hämningslösa vedergällningar, så kan man inte undgå att må fysiskt illa! Vedergällningarna sker ju mot ett folk, inte mot en grupp! Det finns ingen återhållsamhet på Israels sida: istället för att utsätta sina egna för risk genom fakta insamling och därefter utföra precisions attacker, så attacker de civila mål och livsnödvändig infrastruktur som Kyrkor, Sjukhus, Skolor, El anläggningar, Vattenreningsverk, osv. Många av dessa har vi skatte betalare i Sverige betalat för, flera gånger om! Det finns ingen linje i deras agerande eller tänkande när det kommer till att försöka minimera civila offer och skador mot civila mål. Israelerna verkar redan ha dömt ut hela Gazas befolkning (och förmodligen hela Palestina) som ett terrorist folk, och eftersom det därför spelar mindre roll om civila stryker med (de är säkert skyldiga iaf) kan de skjuta obehindrat mot bostadsområden och civila mål. Att sedan komma och säga att Hamas anhängare gömmer sig bland civil befolkningen är ingen legitim ursäkt!

  Hamas anser sig slåss mot en förtryckare och en kolonialmakt som tagit för sig av Palestinernas mark de senaste 40 åren utan att omvärlden gjort något för att stoppa dem. De kommer alltid se sig som riddarna som ska frigöra de sina från kolonisatören Israel, och så länge ingen får Israel att ge tillbaka all mark de olagligen tagit, så kommer Hamas att fortsätta. Så igen, varför kan inte Svenska regeringen sätta hårt mot Israel?

  Sen förstår jag inte varför Sverige vill eller lagligen kan fortsätta sin handel med Israel, ett land som självutnämnt sig som godkända att inneha kärnvapen och som bevisligen har de (de har själva bekräftat det)! Sanktioner borde införas mot Israel tills FNs kärnvapen inspektörer ges fria tyglar att övervaka när dessa kärnvapen oskadliggörs eller återförs till sin rätta ägare.

  Det värsta med att börja med dessa frågeställningar är att det inte går att sluta! Vilket förmodligen är varför många inte vill ifrågasätta, utan gärna bara nickar med och ler ignorant.

 20. lasse skriver:

  Gustav, om ”dödsstatistiken” varit mer jämn så hade du alltså inte mått så illa? Varje människas död i förtid är en tragedi, inte minst för de anhöriga, sedan kvittar det vilken nationalitet som offret har.
  Du borde skämmas.

 21. 55kalle skriver:

  Bojkotta både USA och Israel
  Att skriva och tala som så många högerpolitiker gör visar bara hur fint dom lurat er till att lydigt gå i deras eget koppel! Att göra som ”storebror” säger!
  För att…George W Bush.
  Tar farväl av världens mäktigaste ämbete efter 8 år! George W Bush lämnar sin post och blir ihågkommen som en ”nolla” och en president som skapat historia med att göra världen bra mycket farligare att vistas och leva i! Terrorattackerna den 11 september kom att prägla George W Bush presidentperiod, och hans politik! Hans politiska karriär och vägval var och blir ihågkommet som ett stort, stort fiasko! Man kan redan nu börja läsa och höra vad världen kommer att säga om George W B, då han lämnar vita huset! Privatpersonen George W Bush:s liv lär inte bli kantat av allmosor eller rosor, när han överlämnat nycklarna till Barack Obama, tvärt om så kommer hans vardag och liv att präglas av livvakter dygnet runt och han kommer aldrig att kunna resa fritt vare sig i eller utanför USA:s gränser! Hans egen politik har äntligen kommit ikapp honom själv! Enligt mig själv så tycker och förvånas jag mest över hur hela världen har låtit denna ”galning” styra och härja fritt i 8 år? Jo det är mycket skrämmande att han har haft hela världen i sitt grepp under så lång tid! Men det mest skrämmande är hur våra politiskt valda med sin tysthet samtyckt till denna galnings handlingar!

 22. Ässet skriver:

  Verkar som om Björling svängt om. Tidigare har hon flera gånger förespråkat ekonomisk bojkott och indraget bistånd till Hamas och palestinierna som ett led i att nå ett enligt henne önskat mål. Men visst kan man ändra åsikt. Nu väntar vi bara på att Björling inom EU ska kräva att eventuella sanktioner mot Iran ska hävas och att handeln ska ökas. När tänker hon bjuda in Ahmadinejad för att diskutera ett ökat handelsutbyte?

 23. knightone skriver:

  Gustav,

  Jag förstår inte dig.

  Samtliga palestinska attacker riktas mot civila Israelier.
  Samtliga Israeliska attacker riktas mot militanta palestinier.

  Som tur är har hamas och dom andra brigaderna så dålig utrustning att dom inte dödar många civila trots att dom har det som ambition. Men antalet skadade är desto större i antal för att inte tala om post traumatisk stress som är rekordhöd i områden som Sderot.

  Det finns vissa personer som finner ett nöje i att hålla balansräkning genom att räkna antalet döda på bägge sidor och överskrider den ena sidan så är det “oproportionerligt”. Proportionerligt kanske vore att dagligen skicka in ett 50-tal ostyrda raketer in i Gazas civilbefolkning ?

  Sen finns det inga oberoende sjukhuskällor om antalet döda i Gaza. Hälsoministeriet styrs av Hamas och det saknas journaliser med insikt.

  Faktum kvarstår dock att samtliga palestinska attacker är riktade mot civila.

  Planerade mordförsök på civila.

  Sluta minimera terrorismen.

 24. chris200 skriver:

  knightone, det låter som din världsbild enbart bygger på Israelisk statstelevision. Fakta från andra nyhetskällor pekar på att båda sidor bedriver terrorism. Ingetdera bör minimeras.

  ”According to the Gaza Ministry of Health, as of January 12, Israeli attacks in Gaza had killed at least 910 Palestinians – both civilians and combatants – and wounded another 4,250. More than 292 children and 75 women are among the dead; more than 1,497 children and 626 women had been wounded. According to the UN, more than 40 percent of the dead and 50 percent of the wounded are women and children.”
  http://www.hrw.org/en/news/2009/01/12/israel-end-gaza-s-humanitarian-crisis-once

  ”Tio israeliska soldater och tre civila har dödats under kriget.”
  http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=305&a=469178

  ”Dore Goren, företrädare för Israels utrikesdepartement, medger att ett av målen med offensiven mot Gaza är att sprida skräck – om inte i hela Gaza så i alla fall i Hamas. Han jämför med Libanonkriget 2006.
  – En sak är säker. Hizbollah lärde sig en läxa och vågar inte skjuta mot Israel nu. Förstörelsen var så stor att de blev skräckslagna, säger Goren till TT.”
  http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/utrikes/article4171223.ab

  ”Nineteen months of a highly restrictive blockade and two weeks of intense military operations have left Gazans in desperate need of food, water, electricity, and sanitation. Medical care is woefully inadequate to deal with the thousands wounded in the fighting.”
  http://www.hrw.org/en/news/2009/01/12/israel-end-gaza-s-humanitarian-crisis-once

  ”In the last day, three schools operated by the United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East (UNRWA) have been hit by nearby Israeli military strikes. A substantial number of civilians have been killed, particularly in the third strike, and many more have been injured. … In another incident, seven UN staff were injured, three seriously, together with three patients, when a strike on a neighbouring building caused substantial collateral damage to an UNRWA health centre.”
  http://www.un.org/unrwa/news/statements/SecGen/2009/schools_on_strike_6jan09.html

  ”On numerous occasions in recent days, humanitarian convoys have come under Israeli fire even though their safe passage through clearly designated routes at specifically agreed times, had been confirmed by the Israeli liaison office.”
  http://www.un.org/unrwa/news/releases/pr-2009/jer_9jan09.html

  ”Israel is preventing international journalists from entering Gaza, making it impossible independently to confirm casualty figures.”
  http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/7826968.stm

  ”Sedan Israel inledde sin markoffensiv i Gaza har flertalet observatörer rapporterat hur vit fosfor använts i tätt befolkade delar av Gaza.”
  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=3561&a=872443

  ”Svensk sjukvårdsklinik förstörd i Gaza… Attacken föregicks av varningar från den israeliska sidan vilket gjorde att de som befann sig i närheten hann söka skydd. ”
  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=3561&a=872516

 25. Sven Bergersjö skriver:

  ”och få slut på vapensmugglingen till Hamas”
  Det där var ju intressant.
  Vapenhandeln menar ministern alltså?
  Hon förespråkar sanktion och bojkott mot Palestinas folkvalda ledare?
  Varför ska inte såväl Palestina som Israel ha rätt till vapen när de krigar med varandra? Borde inte Palestina ha tillgång till fler och bättre vapen, så de kan mäta sig med sina fiender? Om Palestina hade stridsflyg att bomba Jerusalem med och pansarvagnar att köra över israeliska barn med, skulle de ju inte längre behöva göra något så meningslöst som att skjuta lite random raketer längre. Då kunde de istället delta på allvar i kriget.
  Samma rätt åt alla för fan!

 26. 55kalle skriver:

  Uppbyggnaden av Gaza.
  Hur kommer Israel, USA och FN att ställa sig med bidrag till ett återuppbyggande av Gaza remsan? Efter USA:s invasioner i vissa länder i Mellanöstern har USA bett den övriga världen och FN om ekonomisk hjälp för ett återuppbyggande av länderna i fråga! Kommer Israel att göra samma sak? Eller kommer världen att agera lika illa i den här frågan som man har gjort under den här konflikten i fråga? Vi och övriga världen måste ta vårt ansvar för det som pågår i Gaza remsan! Vår svenska regering med statsministern Fredrik Reinfeldt och vår utrikesminister Carl Bilt måste våga säga att den svenska staten och regeringen fördömer det som pågår i Gaza området! Det är skrämmande bilder som nu präglas ut via media, att se hur sönderbombat Gaza egentligen i nuläget är! Den ekonomiska situationen i Gaza är känd. Den civila befolkningens ekonomiska lidanden måste lindras, det är det minsta världen i nuläget kan göra för att hjälpa ett folk som saknar alla former av rättigheter i ett land som saknar allt!

 27. Ylva Mjärdell skriver:

  http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=404&a=370966

  Detta bör tas i beaktan..den röda tråd som löper som en eld genom världen, men det är ingen eld som försonar och värmer i det den skapar samförstånd och kärlek, nej det är en eld som förtär, en eld där inga vinnare finns, blott förlorare.

  Bra och genomtänkt blogginlägg av en människa som inser att världen inte är bara svart eller vit. Skrivet av en människa som inte tappat och förlorat perspektivets glasögon i det man dras med och följer strömmen. Tack!

  Varm kram från Ylva Mjärdell

  Pst! Döda fiskar följer med strömmen. De friska kämpar emot. Därför var en glad Lax!

 28. Nina skriver:

  Mycket bra inlägg. Israel skulle aldrig gå in i Gaza om Hamas inte skulle beskjuta Israel med 35 000 raketer. Det är inte förglöma att Hamas är en korrumperad diktaror. Mycket av bidarg kommer aldrig fram , bara stoppas i Hamas ficka.

  Att bojkotta Israel är hemskt , med tanke att det är demokrati i hela Mellanöstern som skulle mer än gärna hjälpa Palestiner om de vill ha fred med Isarel. Men de vill inte , åtminstone inte Hamas. Israel kan inte lita på Hamas efter alla raketer. Och många terrordåd.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: