Åland

Åland bjöd igår på fantastiskt vinterväder med strålande sol. Flög dit på morgonen och mötte lantrådet Viveka Eriksson och medarbetare för att diskutera rederinäringen och snusfrågan.

Under det svenska ordförandeskapet kommer Östersjöstrategin vara en prioriterad fråga och hur vi underlättar för handel inom regionen.

Ålands rederinäring är idag 30% av deras BNP. 90 % av denna del består av inkomster från passagerarfartyg så det är en betydelsefull gren för deras välstånd.

Nu har man problem då fartyg flaggar om till svensk flagg för att de har stora inkomster på snusförsäljning. Med annan flagg kan man inte sälja snus. Åland missar då viktiga skatteintäkter på både varuförsäljning och anställda på båtarna.

För båda parter handlar det främst om att det är en snedvriden konkurrens på Östersjön för de svenska snusföretagen som idag diskrimineras inom EU. Något som drabbar både människor och företag på Åland och i Sverige.

EU´s inre marknad behöver fortfarande utvecklas till att verkligen fullfölja grunden om fri rörlighet för varor, tjänster, kapital och människor.

Stort intresse från åländsk och finländsk media på plats då man i Finland nu har en debatt om att eventuellt förbjuda snusinnehav överhuvudtaget. Detta är en finländsk inrikesfråga, men om samma debatt skulle bubbla upp i Sverige misstänker jag en mindre folkstorm.

På hemvägen åkte vi färja och fick en intressant djupdykning i rederiutvecklingen och dess framtid. Även rederierna känner naturligtvis av konjunkturen genom minskade transporter. På passagerarsidan syns inte samma minskning.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: