Handelsministermiddag i Bryssel

Åkte till Bryssel på eftermiddagen tillsammans med Carl Bildt som skulle på annan middag och tala om situationen i Gaza.

Träffade handelskommissionären Cathy Ashton som berättade att det gjorts stora framsteg i förhandlingarna om ett frihandelsavtal med Korea. Sedan middag med EU´s alla handelsministrar där vi talade om vikten av att undvika protektionism, speciellt i dessa tider av ekonomisk oro. Första mötet jag var på med Tjeckien som ordförande. De skötte sig excellent.

Kvällens överraskning stod Frankrike för. De uttrycket starkt stöd för frihandel och hur vi alla måste motarbeta protektionistiska tendenser. Redan före jul märktes en skillnad i fransk retorik som då ändrades till det mer liberala hållet. Ikväll var de ännu starkare i sina åsikter. Det är bara att hoppas att förnuftet finns kvar när vi kommer till skarpare lägen.

Hemifrån har jag fått höra att Sverige vunnit VM i bandy, grattis till hela laget.

Imorgon bitti är det dags för mig att bjuda ”likeminded countries” på frukost och agendan är främst Doharundan, etanoltullar, klassificering av mobiltelefoner och ursprungsregler.

One Response to Handelsministermiddag i Bryssel

  1. Patrick Jonsson skriver:

    Det låter spännande det där med fransmännens nya ton! Det påminner om den frihandelsattityd som fanns i Frankrike vid mitten av 1800-talet då franska frihandelsvänner som Bastiat och Chevalier (bakom Cobden-Chevalier avtalet 1860 mellan Storbritannien och Frankrike) hade ett stort inflytande i den handelspolitiska debatten. Som en av Sveriges få frihandelshistoriker ber jag att få rekommendera min artikel om de svenska frihandelsvännerna vid mitten av 1800-talet på http://www.frihandel.nu, som en är en sammanfattning av min avhandling på samma tema. Tack för en trevlig och intressant blogg!

    Mvh
    Patrick Jonsson, historiker

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: