JAS i Sydafrika

IP debatt i riksdagen efter lunch mot Peter Rådbergh (mp) som undrar varför det går så långsamt med KRUT utredningen. Jag tycker det är en något apart fråga när mp tillsammans med s haft ganska många år, närmare tolv, på sig utan att de gjort något åt lagstiftningen själva. Vi bereder ärendet och har dessutom presenterat en del som handlar om att anpassa ISP´s (Inspektionen för Strategiska Produkter) avgiftssystem.

Vidare kritiserande han vapenimport från Israel. Vi har idag en ytterst liten sådan. Den handlar om ett mindre parti nattkikare för soldathjälmar.

Jag ställde frågan om varför inte mp varit med och påverkat under alla de år de funnits i socialdemokraternas bakvatten och dåvarande regeringen under den tiden dessutom hade mycket större vapenimport. Svar saknades på detta, och jag undrar i mitt stilla sinne hur de röd gröna ska kunna komma överens i utrikes och försvarspolitiken.

Efter detta internt möte med tjänstemannagänget som främst ska arbeta med våra frågor under Sveriges ordförandeskap i EU. Kändes bra med så många inspirerade människor.

Blev senare på eftermiddagen intervjuad av Rapport om hur regeringen ser på att Desmund Tutu nu vädjar till Sverige om att avbryta JAS affären i Sydafrika efter mutanklagelser i ett dotterbolag till SAAB som påstås ha skett 1999.

Jag tycker inte att man ska kommentera eller på ett spekulativt sätt döma av sådana allvarliga anklagelser i förväg. Ärendet är nu för prövning i domstol och det måste få ha sin gilla gång. Däremot ser jag positivt på att SAAB är mycket behjälpliga med material för frågan.

Sverige gör bara affärer med de länder som vill det själva och dessutom vill betala.

Dessutom måste jag säga att under min tid som handelsminister har jag bara fått positiva intryck av svenska företag utomlands och deras sätt att uppträda som goda förebilder. Bra arbete med CSR och mot korruption.

Direkt därifrån till Grand Hotell och höll anförande på ett seminarium om ”Life Science” och vikten av innovationsföretag, inte minst i ljuset av den finansiella oron.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: