Rosengård tror på framtiden

Började morgonen med tal om standardisering, varför det har varit och fortfarande är viktigt med GSM för mobiltelefoner och mycket annat.

Fortsatte med framträdande på Symbio City seminarium och talade om vikten av att kommuner, landsting och staten arbetar tillsammans för att erbjuda svensk miljöteknik över världen. Många inspirerande människor där för att lyssna och delta i debatt.

Efter intervju med Ekonomiekot om finansiella oron och krypande protektionism tog jag sedan flyget till Malmö och träffade somaliska vänner i Rosengård.

Väl framme i Rosengård slås man av varför inte media visar några positiva bilder utan bara skildrar elände.

Den rapport som publiceras tidigare i veckan om hur radikalismen ökar bland muslimer är inte mitt område att kommentera. Som forskare kan  jag bara tycka det är underligt att studien vänt sig till så få personer (ca 30 st) när det finns ca 21 000 personer i Rosengård, mörkertal borträknat. Vidare att inga "vanliga" boende är intervjuade, endast personer som arbetar där och troligtvis inte bor där.

Ger det hela sanningen? Tveksamt.

Hur som helst, mina vänner från Somalia gör ett fantastiskt frivilligarbete. De engagerar sig i ungdomar på glid som bara gjort  "bus" tidigare. De ordnar drama, dans, basket, boxning, mediautbildning och mycket mer. Viktigast är att de identifierar och utbildar ungdomar som är stabila nog till att vara mentorer för andra yngre.

Språket och att ha goda förebilder som visar vägen till ett friskt liv väl integrerat i det svenska samhället tror jag är det viktigaste av allt för att undvika upplopp och kravaller.

Många barn och ungdomar hade också sökt sig till vårat möte idag. Flera säger att varför vissa ungdomar inte bryr sig är beroende på föräldrar som inte är goda förebilder (ibland religiösa skäl, ibland andra skäl), trångboddhet, arbetslöshet och okunskap och mycket annat. Här fanns motsatsen.

Alla var överens om att mycket återstår att göra, men också att  det är de själva som måste bygga grunden. Vi politiker kan hjälpa till att ge förutsättningar men de måste själva vara motorer.

Att bygga för framtiden är precis detta flera av dessa ungdomar gör, men det behövs många fler sådana. Jag kännner att man önskar mer tid här för att kunna engagera sig varje dag för dessa människor, ung som gammal.

Hem till Stockholm med kvällsflyget och imorgon väntar en annan vardag med slalomtävling med dottern.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: