Ekonomiekot

Har idag blivit intervjuad i Ekonomiekot Lördag om protektionismen som ökar i världen (blev även ett inslag i Ekot ). Det amerikanska förslaget till bilstöd strider mot WTO´s regler och lagen om offentlig upphandling.

Detta påminner om åtgärder under 1930-talets depression. Av historien borde man ha lärt sig att det inte fungerar särskilt bra. Stållobbyn är dock stark i USA och tycker att resurserna ska stanna i inhemsk industri. Däremot uttalar sig US Chamber of Commerce i motsatt riktning tillsammans med republikaner och en hel del demokrater.

Dessutom anklagas Kina för att manipulera och smygdevalvera valutan och därmed försvåra för USA.  Den nakna sanningen är att efterfrågan har minskat drastiskt och därmed bromsas handeln med Asien. 

Nu mumlas det också om att en republikansk senator ska bli handelsminister. I första hand inte på grund av att han har fantastiska kunskaper i handelspolitikm, utan för att det i så fall kan bli en demokrat som ersättare och därmed en ny majoritet i senaten.

Nåväl, spelet går vidare och jag hoppas att de landar i en sund amerikansk handelspolitisk inriktning istället för de protektionistiska idéer man framför nu. Varken USA eller världen behöver några åtgärder som är handelsstörande, tvärtom behöver vi alla mer frihandel för att vända trenden till att öka världshandeln igen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: