Fula ord, flygande skor och val i Israel

Intern UD dag igår med planering av framtida aktiviteter inklusive EU val.  Fick många telefonsamtal och sms där alla gratulerade till vår energiöverenskommelse. Ser dessutom ut som om Centern har lyckats hantera detta bra under mötet i Visby, likaså Folkpartiet i Göteborg. Nu ska det bli mycket intressant att se hur den röd-gröna sidan kommer att reagera. Första mer utvecklade svaret från S blir kanske på söndag kväll då  Mona Sahlin deltar i en klimatdebatt mot statsministern  i Agenda.

I övrigt blir man väldigt ledsen när man läser om språkbruket bland en del poliser i Rosengård. Jag trodde vi hade kommit lite längre i Sverige idag. Det är uppenbart att de behöver få mer kunskap. Samtidigt har jag själv sett många poliser som bedriver ett fantastiskt arbete i Rosengård, så det finns verkligen flera goda exempel också.

Lika ledsamt är det att höra om skoattacken mot Israels ambassadör när han talade på Stockholms universitet häromdagen. Vi lever i en demokrati där alla har rätt att uttrycka sin åsikt verbalt utan att bli fysiskt attackerad.

I Israel är det snart val och just nu visar opinionsmätningar  att Likuds ledning över Kadima minskar, och det kan bli ultranationalisten Lieberman som avgör vem som får bilda regering. Netanyahu, ledare för Likud spåddes tidigare som segrare. Men Lieberman, som uttrycker att Israels arabiska medborgare kan vara potentiella terrorister och landsförrädare verkar nu ha en mycket stark ställning som kan ge fördelar för Kadima.

Uppdraget att bilda regering går till partiet med flest röster. Det kan med stöd av Lieberman bli Kadima, som leds av utrikesminister Tzipi Livni. Hon kan också lättare än Netanyahu möta Liebermans krav på sekularisering. Det kommer att bli väldigt svårt för Likud eftersom de har en allians med ultraortodoxa Shas.

Vi får se på tisdag då det är val.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: