Mona Sahlin sällar sig till protektionisterna

Ibland känns den lite tröttsamma frågan ”tänk om alla gjorde så?” ändå som högst relevant. Noterar på morgonen via Ekot – "Sahlin vill stoppa svensk elexport till EU" – att Mona Sahlin sällar sig till de unkna röster som kräver att vi i finanskrisens spår bör se om vårt eget hus och våra egna intressen.

Tongångar som ”vi har ett behov av att utveckla vår egen elmarknad och vår egen försörjning” och talet om att vi måste ”trygga vår egen industri” känns igen från flera håll.

I England har fackföreningarna tagit till gatan under paroller som ”Put British Workers First”. I USA fanns och finns det många som vill införa så kallade Buy American-klausuler i det nya krispaket som närmar sig sitt slutgiltiga godkännande. Och i Frankrike menar presidenten att franska bilar ska tillverkas i frankrike – inte i Tjeckien .

Det finns givetvis nyansskillnader i det som sägs och görs. Men den smygande protektionismens spöke rör sig genom världen med en oroväckande hastighet och tycks nu ha hittat ända till Sverige.

Utan att sticka under stolen med att den europeiska elmarknaden – som Mona Sahlin tar upp som exempel – inte är perfekt, så är jag ändå övertygad om att det är genom mer samarbete, större öppenhet, effektivare marknader och en friare handel som vi bäst möter den finansiella oron och den ekonomiska nedgången.

Det har länge varit en fantastisk styrka för Sverige att vi haft en så stor uppslutning bakom vår öppenhet för internationalisering och handel.

Mona Sahlins senaste utspel är ett steg bort från den enigheten. Det är djupt beklagligt.

Annonser

3 Responses to Mona Sahlin sällar sig till protektionisterna

 1. Patrick Jonsson skriver:

  Amerikanernas protektionism är beklaglig men begriplig med tanke på deras långa historia av protektionism, alltifrån frigörelsen från Storbritannien och egentligen ända fram till andra världskriget. Kontroverser kring tullar och handelspolitik finns i själva den nationella fibern, Buy American var ett slagord redan under den amerikanska revolutionen, tänk bara på Tebjudningen i Boston! Frihandelsvännerna har något att bita i där, det gäller att mobilisera alla starka berättelser som frihandeln har att erbjuda.

 2. […] protektionistiskt Sverige. Att miljontals svälter, att vattenbristen ökar är inte våra problem. Ewa Björling är bekymrad. Mona Sahlin vill följa USAs exempel med katastrofal utfall för jordens alla […]

 3. Bertil skriver:

  Det farliga Sverige gör är att stirra sig blinda på USA.
  USA som inte har nån socialpolitik, och det som kan bli deras fall.
  Sverige har under sossetid skapat en politik för alla. Där frihandel liksom inhemsk handel varit ett
  lyckat grepp.
  Men nu håller moderatalliansen på ställa till det, genom att försämra folks trygghet tappar folket sitt intresse för eget skapande av föäretag.
  Samtidigt de storföretag som idag finns drivs av
  korkade ägare och av direktörer som enbart har som syfte gynna aktieägarna , arbetarfolket struntar man i. Även uttagen av löner fallskärmar bonusar är mycket allvarligt.
  Idag skapas inga storföretag längre de hindras av storföretagens monopol.
  Jag anser att när den privata marknaden inte kan skapa jobb åt folk och försörjning .
  Då måste staten regering rycka in.
  Det finns massor att göra ex: inom vården.
  ex: skapa ”fabriker” utmed sjukhusen där materiel till sjukvården görs, när sedan underbemanning sker inom vården då ska folk omedelbums kunna hämtas därifrån.
  Marknaden vill inte ha anställda, men arbetslinje gäller men de står i motsats till varann.
  Fram med mera statliga jobb.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: