Tennisbojkott

Läser på nyheterna att Malmö kommun inte tycker att de kan garantera säkerheten för publiken under Davis Cup matchen mellan Sverige och Israel i första helgen i mars. Jag höjer på ögonbrynen av flera skäl.

Som gammal tennisspelare, då 11 år, minns jag fortfarande matchen år 1972 i Båstad mellan Björn Borg, då 15 år gammal spelade mot Onni Parun från  Nya Zeeland. Den var superspännande. De flesta trodde det skulle bli en promenadseger för Parun, men istället vann Björn Borg en seg lång femsetare. Sverige vann de olika matcherna totalt med 4-1.

Nu verkar man ha blandat ihop idrott och politik. För det första måste det väl rimligen vara polisen som ska bedöma säkerhetsläget (och de har inte nekat), och för det andra är vi inne på bojkotter igen. Idrott ska inte användas som politiskt verktyg.

Vi har inte FN eller EU sanktioner mot Israel när det gäller handel, och det är förhoppningsvis heller inte aktuellt med sportbojkotter. På vilket sätt skulle det hjälpa människor i Gaza?

Det är mycket viktigare att få igång ett seriöst samtal mellan parterna igen och skapa en varaktig fred som inkluderar en tvåstatslösning. I en bättre framtid får svenskar förhoppningsvis möta både palestinska och israeliska tennisspelare under massiva applåder från en stor publik.

7 Responses to Tennisbojkott

 1. Lisa Janowsky skriver:

  Bravo Ewa,
  Det vore bra att även andra ministrar och rikspolitiker uttalar sig om fegandet i Malmö, med tomma läktare i Davis Cup-matchen mellan Israel och Sverige. Det lär i alla fall inte gynna Sverige.
  (Såg att Carl B Hamilton uttalade sig emot detta förfarande.) Endast bojkott sanktionerade av FN ska genomföras i Sverige. En sådan finns inte gentemot Israel. Varför denna negativa selktivitet från Malmö kommuns sida?
  Detta trots att Malmö-polisen sagt att de kan garantera spelarnas säkerhet. Malmös Ilmar Reepalu är för ynklig i frågan. Åsa Linderborg i AB Kultur däremot är glad. Hon tycker det är en delseger, för ”Israel ska inte kunna känna sig som ett land bland andra”. När uttalade sig ÅL eller IR mot andra länder avseende sportbojkott? Inte alls skulle jag vilja påstå.

 2. kris08 skriver:

  Löjligt! Så länge Israel inte sätter in kärnvapen lär USA inte tillåta FN-sanktioner.
  Och vad hindrar EU från att föra en självständig politik?
  Israel skyller på säkerhet och självförsvar, men den verkliga orsaken är helt enkelt rasism och girighet.
  Deras gamla apartheidkompisar i Sydafrika gav ju upp till slut. Tror någon att de hade gjort det om man nöjt sig med ändlösa samtal istället för sanktioner?

 3. dibbuk.se skriver:

  Tack, bästa favoritminister.
  Ja, tjafset om tennisbojkott är rätt avslöjande för avsändarna.

  Bojkotter är svaga, eller rentav kontraproduktiva som redskap mot stater. Antagligen särskilt feltänkta när det gäller sport. (Där vi f.ö. är bundna av diverse avtal att möta våra kollegor från andra länder.)

  Och vill man tvunget ut för att bojkotta mot alla odds, ter det sig särskilt korkat att attackera just Israel – regionens föredöme i allt från mänskliga rättigheter till välstånd.

  Minst orimliga skälet för svenskar att bojkotta matchen är väl att vi kommer att förlora den när den väl spelas… 😉

  /Anders

 4. kris08 skriver:

  ”regionens föredöme i allt från mänskliga rättigheter till välstånd.”

  Precis som i gamla Sydafrika, bara man tillhörde rätt folkgrupp. Tillhörde man ”fel” folkgrupp eller bodde i ett grannland var det inte lika trevligt som bekant.

 5. Bosse skriver:

  Handlandet av Malmö fritidsnämnd är inget annat än en snuskig manöver inför kommande val. Titta bara på avsändarna och på mottagarna av beslutet.

  ”Man merkt die Absicht, und man ist verstimmt” – är ett berömt citat av Goethe.
  ”Man märker avsikten, man blir nedstämd och märker det personliga intresset” (se Google)
  Bosse

 6. […] inresefrihet Skånska Dagbladet: Hot fick idrottslag att stanna hemma Frihandelsministern: Tennisbojkott Från huvudstad till världsstad: Jag hoppas att matchen spelas inför storpublik i Malmö Ilya […]

 7. Karin skriver:

  Bra, Ewa Björling!
  Vi skulle behöva fler ministrar som vågar tänka själva, och vågar säga sin egen åsikt även i kontroversiella saker. Som är ärlig, och inte populistisk. Vi i Sverige är tyvärr alltför ofta fega och rädda för konflikter, och sopar obekväma sanningar under mattan.

  Naturligtvis tycker jag att matchen Sverige – Israel ska spelas med stor publik, som den idrottslig händelse en Davis Cup match är. Malmös röd-gröna har gett efter för det muslimska antidemokratiska trycket från Rosengård. Riktigt fegt och fult gjort, Reepalo och dina vänsterkompisar.

  Skäms, Malmös kommunstyrelse!
  Karin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: