Sao Paolo

Lunchplanet till Sao Paolo och direkt till möte med handels och utvecklingsministern Miguel Jorge som är mycket engagerad i samarbetet med Sverige. Långt möte då vi hade mycket att tala om tillsammans med delegationen. Vi gick igenom allt möjligt från Doharundan, ekonomiska krisen till Scanias etanolbussar rullande på Sao Paolos gator. Tillsammans hade vi sedan gemensam presskonferens på blandad portugisiska och engelska. Det var förvånansvärt stort intresse för Sverige och det svenska ordförandeskapet från journalisterna.

 

På kvällen anordnade Exportrådet och ambassaden middag där vi kunde möta svenska företag i Sao Paolo tillsammans med handelskammaren och politiker.

 

Tisdag morgon var det så dags att invigningstala på det stora SymbioCity eventet. Ambassaden och Exportrådet har arbetat länge med detta och det var väldigt välbesökt. Brasilien är ett land med stort miljöintresse och använder sig av ungefär 50% förnybar energi redan idag. Träffade också Celso Lafer, tidigare utrikesminister som nu var chef för FAPESP, en stor forskningsorganisation i Brasilien. Mycket bra möte där de mest forskningsintensiva delarna av delegationen fick presentera projekt och idéer till samarbete.

 

Efter lunch åkte vi till mer fattiga delar av Sao Paolo och besökte en HIV/AIDS klinik som låg i ett kvarter där droger flödade fritt. Chefen för centrat berättade om deras fansatiska arbete i en svår miljö. I Brasilien har man idag lyckats reducera antelet nysmittade med 50%. Det hade inte varit möjligt utan ett djupt engagemang på alla olika nivåer med regering, parlament, lokal sjukvård och många frivilligorganisationer. Antivirala medel är gratis för alla som kommer till kliniken och får diagnos.

 

Han berättade också om en förfärlig verklighet där unga män som rekryteras till att bli transvestiter (och prostituera sig) äter könshormoner redan som tonåringar för att bli så attraktiva som möjligt. Detta sker naturligtvis tillsammans med tunga droger.

 

Före avfärd mot Washington hann vi också med ett snabbt besök på flygplansfabriken Embraer som tillverkar plan både för civilt och militärt bruk.

Sushimiddag på flygplatsen (Brasilien har den största andelen japaner utanför Japan) för avfärd till Washington under natten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: