Industriminister Ahmed Chami

Startade dagen med att resa till Rabat för att träffa anställda vid ambassaden. Många engagerade medarbetare som var där.

Första officiella mötet var med industriministern Ahmed Chami. Vi diskuterade samarbeten mellan Sverige och Marocko och hur vi utökar vår handel mellan oss. Ett område där vi skulle kunna ha mer samarbete är inom förnybar energi och förbättringar av miljön. Marocko verkar redan för mer förnybar energi och utökar sin användning av sol och vindenergi, men det behövs mer och fler länder i regionen behöver följa efter. De har identifierat flera viktiga områden för internationella samarbeten, däribland gruvnäring, bilar, turism, jordbruk och textilindustri. Flera av dessa områden är intressanta för svenska företag att vara aktiva inom. Han kunde se tydliga framtida bra kopplingar mellan oss gällande utbildning och forskning och utveckling.

Ett annat intressant område var ”Green Morocco”.

Jag tog också upp frågan om MR och kvinnors ställning. Även om Marocko visar framsteg i frågan finns fortfarande mycket kvar att göra. Jag betonade att för Sverige kommer alltid MR och demokratifrågor att stå i fokus.

Chami berättade om deras familjelagstiftning och hur fler kvinnor nu kommer ut i arbetslivet. Det är bra, men det behöver höras och synas mer. Framförallt behöver fler män tala om detta offentligt och inte bara att många kvinnor höjer rösten via olika frivilligorganisationer.

Slutligen tryckte han på vikten av att använda Marocko som en hub för Afrika och vikten av fler investeringar i Marocko.

4 Responses to Industriminister Ahmed Chami

  1. Martin Wikström skriver:

    Hej Ewa.

    Intressant samtal låter det som. Tack för att du lyfter MR-frågan då det är något Marocko måste jobba hårt med. Jag undrar om du lyfte Västsaharafrågan något? Oftast kan det bli känsligt att prata om det i Marocko eftersom kungen inte tillåter att man kritiserar ockupationen av Västsahara, Islam eller monarkin. Men visst vore det bra om en svensk minister kunde passa på att diskutera detta och visa att även västvärldens länder stödjer folkrätten? Hoppas du har läst brevet från SSU (http://www.ssu.se/om_ssu/?idart=2945)

    Bästa hälsningar
    Martin Wikström

  2. Lisa skriver:

    Att du inte valde att ta upp frågan om varför Marocco i över 30 år har occuperat ett annat land är oroväckande. Just när det kommer till handel är det ju faktiskt så att fiskevattnet utanför Västsaharas kust har levererat fisk till Spanien och Sverige för att bara nämna några länder utan att den västsahariska befolkningen fått ett korvöre. Det fantastiska handelsutbyte vi skulle kunna ha med landet bygger till stor del på att man utnyttjat ett annat lands resurser. Frågan är om ni kommer kunna förändra något i Marocko genom handel? Jag har svårt att se din regering ställa krav på att de männskliga rättigheterna efterlevs, eller ha ”en dialog” som ni kallar det när ni vädrar vinst. Hur har ni tänkt att det ska fungera?

    När du talar om att kvinnorna börjar ta sig in i arbetslivet är det helt oförståligt varför du inte nämner de västsahariska kvinnorna som från grunden byggt upp skolor, sjukhus och skapat demokratiska reformer i sina flyktingläger i algeriet. Dit de tvingats av den Marockanska regimen.

    Om inte Sverige i alla fall låter länderna vi ska sammarbeta med veta att vi vet hur situationen ser ut kan vi väll lika gärna börja bygga fabriker i Nord Korea utan att diskutera med dem varför deras befolkning inte ens har tillgång till internet?
    Vart står du egentligen?

  3. Kristin Ivarsson skriver:

    Hej Ewa!

    Vad bra att du lyfter fram MR och kvinnors ställning under Marockobesöket! Har du i samband med detta tagit upp Västsaharafrågan specifikt? Vi vet ju vid det här laget att västsaharier drabbas hårdaste av regimens förtryck.

    Kommer du även att ta upp folkrättsfrågor med representanter för den marockanska regimen? Jag tänker att det är viktigt att du, som representant för Sverige, lyfter fram att vi stödjer en folkrättslig lösning på konflikten, vilket ju innebär att Marocko upphör med sin ockupation.

    Vänliga hälsningar,
    Kristin Ivarsson

  4. Karin skriver:

    Jag hoppas verkligen att du tryckte på att ockupationen av Västsahara måste upphöra och att Marocko ska går med på en folkomröstning snarast. Idag är det särskilt akut att ta upp frågan om de hungerstrejkande politiska fångarna!

    Ett besök i de Västsahariska flyktinglägren och en titt på minfälten borde också passa utrikesministern.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: