Eftermiddag i Marocko

Lunch på svenska residenset tillsammans med utbildningsministern Ahmed Akhchichine och Ericsson som berättade om olika intressanta projekt de driver i Marocko, bland annat ett för ungdomar som behöver mer utbildning för att kunna få mer kvalificerade arbeten.

 

På eftermiddagen var det så dags för extrainsatt möte med energiministern för att tala Symbiocity konceptet. De är mycket intresserade av svensk miljöteknik och olika helhetslösningar då de planerar att bygga sju nya städer. En ny plan för mer användning av förnyelsebar energi finns redan antagen och de vill nu ha nya influenser utifrån. Vi bjöd in en expertdelegation för att se hur vi arbetar i Sverige och för att besöka Hammarby sjöstad, ett av våra praktexempel på Symbiocity i verkligheten.

 

Sedan fortsatte vi till ambassaden där vi hade möte med representanter för business women i Marocko. Mycket intressant att lyssna till dessa tre starka kvinnor som drev stora företag och samtidigt engagerade sig på fritiden i denna organisation för att skapa nätverk för fler kvinnor. Detta har nu utökats till elva länder i MENA regionen, där bl a även Saudi och Bahrain deltar. De var naturligtvis väldigt nyfikna på hur vi arbetar med jämställdhet i Sverige och hur vi har lyckats komma så långt.

 

Middag på residenset med svensk-marockanska vänföreningen från Marockos parlament. Det blev en givande diskussion med många nyfikna frågor om Sverige, framförallt det svenska socialförsäkringssystemet. Flera av dem uttryckte också frustration angående hur långsamt de tycker att förändringar sker just på grund av svårigheterna med att förändra den mentala inställningen hos många i samhället. Sedan bil tillbaka till Casablanca för ny dag tillsammans med Exportrådet och flera svenska företag.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: