Svininfluensa

Så var det dags för naturen att skaka om i våra liv igen.

Nu sprids oron för svininfluensa över världen. Människor i Mexico och Kalifornien är smittade och WHO varnar för att svininfluensa kan utvecklas till en ny pandemi. Tjugo personer har dött i svininfluensa och troligen är det fler dödsfall än så. Över tusen människor är sjuka och det sprids snabbt.

Media visar bilder på människor med munskydd och reserestriktioner införs. Detta påminner väldigt mycket om den panik som spred sig när fågelinfluensan härjade som värst.

WHO höll krismöte om detta igår och sa att svininfluensan, AH1N1, har potential att bli en riktig pandemi. Viruset upptäcktes redan 1930 och är en vanlig sjukdom hos grisar som orsakas av influensavirus typ A. Just denna typ tror man är en variant eller blandning av virus från människa, gris och fågel som sprids mellan människor. Man vet idag inte hur existerande vacciner hjälper och inte heller hur pass effektiva antivirala medel som Tamiflu är.

Med jämna mellanrum slår virusen till och utvecklas till nya varianter som är farligare än vanlig influensa. Det är ingenting nytt, ingenting vi ska drabbas av panik inför, men heller inte negligera. Smittskyddsinstitutet följer detta noga och kommer säkert också att rekommendera kloka åtgärder.

Jag hoppas bara att vi slipper se politiker eller media sprida skräckscenarier i samhället denna gång. Många minns säkert löpsedlarna om hur fåglarna skulle komma på natten över Östersjön och hur många politiker krävde medicin och vaccin till alla i hela Sverige. En medicin som vi inte ens visste om den var verksam och därtill ett vaccin som inte fanns mot fågelinfluensa.  

Dåvarande folkhälsominister agerade klokt, lugnt och sansat, jag är helt övertygad om att det kommer att ske denna gång också.

5 Responses to Svininfluensa

 1. […] Klokt skrivet av vår Handelsminister, som ju dessutom är expert på virussjukdomar. […]

 2. Rebecca skriver:

  Men om den hade kommit, oavsett fåglar över vattnet på natten eller på annat sätt, oväntat fort över oss, hade vi stått helt utan vaccin, försent.. frågetecken..

 3. […] Svininfluensa Så var det dags för naturen att skaka om i våra liv igen. Nu sprids oron för svininfluensa över världen. […] […]

 4. linda skriver:

  hihi 😉
  kulkul, min kompiis har det med kanse man kan vet inte. men hur vet man att man har det?;o

 5. juniorjack skriver:

  Enligt mitt tycke är det uppspelt – folk skulle bli förvånade över hur många som dör av den ”årliga influensen” som drabbar Sverige…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: