Madrid

Åkte tidigt i morse till Madrid för att tala ordförandeskap och dessutom gemensamma frågor mellan Spanien och Sverige. Vi är ense i många frågor, inte minst att driva CSR och jämställdhet.

Däremot är de bekymrade över vår och stora delar av övriga EU´s inställning till gemenskapspatentet. De vill ha en flerspråkslösning, något vi tycker blir för dyrt för de mindre företagen. Frågan kommer att diskuteras vidare. Positivt var i alla fall att det inte verkar helt låst.

I Spanien finns det idag 4 miljoner arbetslösa och regeringen har krismöten för att besluta om nya årgärder. Fyra miljoner är ungefär 10% av Spaniens befolkning. Största problemet är att de inte heller har något socialt skyddsnät i någon form efter två års arbetslöshet. Flera vittnade om hur medelklassfamiljer nu står i soppköken för att få dagens mål mat.

Trevlig lunch på ambassaden med flera svenska företag och svensk-spanska handelskammaren.

Eftermiddagen ägnades åt besök på Holmen pappersbruk här i Madrid. En av de största satsningarna här och desutom är de väldigt engagerade i miljöfrågor. De gör papper  från pappersåtervinning och använder dessutom återvunnet vatten. Otrolig satsning som fler borde följa efter.

Just nu utomhus middag med tapas och sedan med flyget till Oman under natten för att delta i EU-GCC möte.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: