EU-GCC möte

Deltog sedan i EU-GCC förhandlingar hela dagen idag med mycket varierande innehåll. Allt ifrån diskussioner om situationen i Mellanöstern rent generellt där mycket var fokus på Palestina och Israel, Irak, Iran, terrorism, klimat frågor, pirater utanför Somalias kust m.m.

 

Den mest intressanta delen av mötet för min del var naturligtvis delen om ett frihandelsavtal mellan EU och GCC. Trots att Saudi var ganska kritiska och pessimistiska i sitt inlägg tidigt under mötet  lyckades vi så småningom enas om att återuppta förhandlingarna mellan oss igen, ett stort framsteg. Utrikeskommissionären Benita Ferrero-Waldner gjorde ett storartat arbete under dagen. Vi kom överens om att fortsätta driva frihandelsavtalsfrågan under det svenska ordförandeskapet för att förhoppningsvis se ett avslut på dessa förhandlingar. Enligt min smak har det tagit alldeles för lång tid.

 

Hade också fler bilaterala möten med generalsekreteraren för GCC, Förenade Arabemiratens utrikesminister, chefsförhandlaren för GCC och Qatars representant vid mötet. Gemensamt frö alla möten var att se var respektive GCC land står i frågan om de olösta problemen vi har kvar, texten om mänskliga rättigheter och exportskatter.

 

Positiv känsla efter dessa möten, något som också förtydligades vid presskonferensen och den slutgiltiga kommunikén.

 

Avslutade dagen med ett möte med min omanske vän Sheikh Aflah som jag träffade förra gången i Oman. Han var lika inspirerande som alltid när det gäller den kulturella dialogen mellan oss.

 

Sitter nu på planet hem till Stockholm och längtar efter svalare klimat. Förhoppningsvis blir det också så under Valborgshelgen i Åre med vårens sista skidåkning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: