GCC möte i Lund

Åkte tidigt imorse till med flyget till Malmö för vidare transport till Lund och deltog i EU-GCC möte där jag talade om våra relationer med GCC länderna och svenska prioriteringar under ordförandeskapet.

Träffade återigen Dr Lama Al-Sulaiman som är en imponerande kvinna från Saudiarabien. Dr Lama är egentligen ingen affärskvinna, hon är forskare i biokemi. Hon sitter ändå i styrelsen för Jeddahs handelskammare som är den enda (i alla fall som jag känner till) blandade (kvinnor och män) handelskammaren i Saudi.

Hon framförde att det är INTE utbildningsnivån för kvinnor som är problemet. Nittiofyra procent kvinnor har utbildning i Saudi, varav 57%  har universitetsexamen.

Det är INTE heller arbetsmarknaden för kvinnor i Jeddah som är problemet. Man behöver mer kompetent arbetskraft.

Det är INTE heller problem att välja in kvinnor på högre poster i Jeddah, det finns nu både en utbildningsminister och vice borgmästare i Jeddah som är kvinnor.

Den stora bromsklossen är enligt henne klansamhällen, traditioner och kvinnorna själva, inte välupplysta män.

Just därför åker Dr Lama nu runt i Saudi, speciellt i Riyadh och talar med kvinnor om hur viktigt det är med arbete och eget bestämmande och att det inte finns några regler i Koranen som säger att kvinnor måste stanna hemma och vara ekonomiskt beroende av sina respektive män. Redan på Muhammeds tid fanns det enligt Koranen bland annat en kvinnlig motsvarighet till handelsminister.

De flesta problemen beror på traditioner som behöver ändras, inte religion i sig. Dessa frågor  jobbar hon dagligen med, men det behövs fler starka kvinnor som Dr Lama.

Saudi Dr Lama

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: