WTO, EPA och virkestullar

Regeringssammanträde idag med sommarregeringen. Pressfika efteråt där vi talade om myggbekämpning, återförande av samiska kvarlevor och frihandelsavtal. En fantastisk blandning av stort och smått i flera bemärkelser.

Jag tog upp dagens beslut om påskrift av interrimsavtal mellan EU och ESA (Eastern Southern Africa). Väldigt bra att vi nått fram dit. Nu återstår förhandlingar om fullödiga EPA avtal.

WTO har nyligen gett ut en övervakningsrapport om protektionistiska åtgärder som visar att antalet handelsstörande åtgärder har fördubblats den senaste tiden jämfört med tidigare. Dock på en lågintensiv nivå.

Rapporten prognosticerar också att världshandeln minskar med 10% under 2009, inte med 9% som tidigare siffror indikerat. Detta är mycket allvarligt och vi har inte sett en sådan situation på 80 år.

Glädjande är dock att det ser ut som den nedåtgående trenden är bruten och det nu sker en vidd uppgång igen, dock är läget fortfarande känsligt.

Slutligen tog jag upp frågan om virkestullar. I förrgår hölls möte på EU chef förhandlar nivå med ryska motsvarigheten. Positiva signaler om virkestullar då den ryska industrin nu också ser problemen och trycker på den ryska ledningen.

Senaste från Ryssland är också att de själva vill ansluta sig till WTO, inte som union med Vitryssland och Kazakstan. Detta underlättar betydligt då virkestullarna rimligtvis måste försvinna vid en rysk anslutning. Virkestullkravet driver EU kommissionen med kraft, och det är väldigt viktigt både för svensk och finsk skogsindustri.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: