Somalia och piratfiske

Avslutade dagen med att besöka Somaliakretsen Naturskyddsföreningen i Rinkeby. De hade bjudit in mig med anledning av en tidigare debattartikel som jag skrev i våras om piraterna utanför Somalias kust. Vi hade en intressant eftermiddag med handel som fokus. Det var många somaliska företagare där och lyssnade. En kvinnlig företagare från Umeå berättade om hur de startat företag som fokuserar på att överbrygga språkbarriärer och andra klyftor för att göra det lättare att handla. Swedfunds Björn Blomberg berättade om hur de arbetar med investeringar i konfliktländer och var lika inspirerande som vanligt. Ingenting är omöjligt, enligt honom.

Nu har dessutom ett ”mini Swedfund” startat; Swedpartnership som ska kunna vara en tydligare partner för små företag än vad som tidigare rymts inom Swedfunds ramar. Jättebra initiativ!

Roligast var en imam som skulle berätta om ”Att våga ta klivet till Afrika”. Han visade historiska bilder blandat med personliga erfarenheter av att visa sina egna barn (uppfödda i Sverige) Somalia för första gången. Barnen gjorde stora ögon av att landa på en internationell flygplats som inte direkt såg ut som deras referensram Arlanda, och undran över varför chauffören inte kunde köra på vägen eftersom bilen skumpade så (problemet var att det fanns ingen riktig väg alls). Han lockade till många skratt blandat med stort allvar. 

Nu är det snart dags för att laga middag till familjen som är och snickrar på dotterns skola ikväll. Imorgon är det en stor dag eftersom min son börjar gymnasiet i Östra Real. Samma fantastiska skola som jag själv gick i för 30 år sedan, hoppas han får det lika bra som jag hade det där då.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: