Gunilla i Zimbabwe

I lördags när vi åkte vidare från Sydafrika till Bryssel forsatte vår biståndsminister och min korridorkollega på UD, Gunilla Carlsson till Zimbabwe tillsammans med EU kommissionären för bistånd.

Hon gjorde det mycket klart och tydligt för Mugabe att de restriktioner som finns mot Zimbabwe inte kommer att luckras upp om inte de visar rejäla framsteg med GPA (Global Political Agreement) som Mugabe och Tsvangirai kommit överens om. GPAn syftar till en konstitution som ska bli verklighet efter en folkomröstning och där demokrati och MR skall respekteras. Detta går i snigelfart och syftet med resan var att sätta tryck på processen.

Restriktionerna handlar om frysning av tillgångar och specifika inreseförbud för 200 zimbabwier som brutit mot MR, dessutom gäller detta ungefär 40 företag. Mugabe nämner detta som sanktioner som hindrar handel, vilket det inte är. Snarare specifikt riktade beslut för MR-brott.

Mycket bra initiativ av Gunilla att genomföra resan, både för att framföra tuffa tydliga budskap och för att med egna ögon se verkligheten i Zimbabwe.

One Response to Gunilla i Zimbabwe

  1. Peter Larsson skriver:

    Glädjande med uppmärksamhet i frågan!
    mvh
    Peter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: