Protectionism – a false friend

”History has shown time and again that protectionism, like the devil, is a false friend”

sagt av kommissionär Charlie McCreevy på informella konkurrenskraftrådet 14 oktober 2009. Stämmer så bra.

Regnig måndag på UD idag. Ska i eftermiddag träffa Ophelia och prata HIV i Afrika, därefter hålla tal på European Government Business Relations Council.

One Response to Protectionism – a false friend

 1. Mikael Drakenberg skriver:

  Hej!

  Det här med protektionism, och om det fungerar tror jag beror på vilken ideologi och vilken politik man tror på.

  Själv tror jag inte på någon ideologi alls utan jag tror på vad som verkligen fungerar oavsätt om det är höger eller vänster.

  Tex så kan det ju tänkas vara så att det fungerar kortsiktigt med protektionism för att skydda jobben.

  Det är i alla fall det som politikerna vill att man skall tro.

  Allt beror nog på hur man gör det. Gör man tex som i Amerika och Kanada där man använder sig av hårda viseringskrav och samtidigt ändra reglerna så att utlänningar inte kan få arbets och uppehållstillstånd och på så vis förhindra konkurrens om jobben, så kan det ju tänkas fungera.

  I Amerika har det fungerat i alla fall, genom att det inte längre går att söka visum och arbetstillstånd via ambassaderna utomlands. På så vis ser man till att stänga dörren för utländsk arbetskraftskonkurrens. Samtidigt har man hänvisat till att dessa lagförändringar faktiskt gjorts inte för protektionistiska skäl utan med hänvisning till National Security Threats, vilket är helt lagligt enligt Amerikansk rätt.

  Jag kan förstå att man ibland vill göra så här för att egentligen värna jobben på hemmaplan och inte öka arbetslösheten.

  Det handlar i grund och botten om att politikerna är beroende av opinionen och då har man inte råd att öka på arbetslösheten genom att köra med öppna gränser och ansvarslöshet som vi gör här i Europa.

  Vi ser ju vad som händer här i Europa, när vi har massarbetslöshet, skyhög ungdomsarbetslöshet och har massinvandring samtidigt. Många av dessa får tyvärr ej jobb idag utan blir tyvärr stigmatiserade enligt den tillgängliga sociologiska forskningen. Medan våra ungdomar få betala priset genom att bidragen för våra svenska arbetslösa ungdomar dras in, tex det borttagna studerandevillkoret gör våra nyutexaminerade akademiker, och då i första hand samhällsvetarna utfattiga och förnedrade.

  Det visar sig att många av de flyktingar som kommer till Sverige tyvärr har svårt att komma in i samhället och in på arbetsmarknaden, men de får mycket bidrag från staten tex socialbidrag från kommunerna. Dessa bidrag är högre en de lägsta socialbidragen för våra arbetslösa ungdomar.

  Således kan man förstå varför ungdomar, arbetslösa och ensamstående mammor som tvingas gå till kyrkan och välgörenhetsorganisationerna för att få mat känner sig väldigt kränkta och förnedrade av regeringen.

  Så regeringen måste tänka om och göra rätt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: