Handelns dag

Igår talade jag på Handelns Dag, ett seminarium om internationella handelsfrågor som Kommerskollegium anordnade. Viktig dag och viktiga frågor, speciellt för mig som handelsminister.

Handel är en urgammal svensk tradition. Vad hade Sverige varit idag om vi givit de tyska köpmännen kalla handen då de etablerade Hansaförbundet under medeltiden? Om vi slängt ut vallonerna på 1600-talet? Eller stängt våra gränser för siden och te på 1700-talet?
Handeln och öppenheten för nya influenser från omvärlden är en del av vår kultur. Så har det varit i tusentals år. Det är bland det svenskaste som finns, något jag också talade om idag.

Det här är viktigt att komma ihåg och speciellt när vi ser krafter som vill vända den svenska öppenheten ryggen. Som tror att lösningen på de flesta av våra problem finns i mer slutenhet, vill begränsa den fria rörligheten inom EU och bygga upp nya murar mot omvärlden.

Låt oss istället komma ihåg vad som en gång gjorde Sverige rikt – att vi öppnade Sverige för mer handel, vi gjorde det mer lönsamt att arbeta, vi gjorde det enklare att driva företag och vi gjorde det mer attraktivt att uppfinna. Det är precis sådana frågor jag kämpar med varje dag, som att utveckla den inre marknaden för företag genom till exempel genomförandet av tjänstedirektivet.

Handelns dag är en dag värt att uppmärksamma, jag skulle dock som frihandelsminister se att varje dag är en handelns dag för våra företag.

One Response to Handelns dag

 1. Anders , Handelsfrämjare, Sv. Amb. Nairobi skriver:

  Allt fler länder i Afrika reser sig och volymen av handeln ökar går om volymen av biståndet.

  Låt oss göra nästa årtionde till ett
  ”Africa – Sweden Trade Decade”
  där vi får se 2020 att handeln dominerar våra relationer med Afrika.

  Varför inte utlysa ett ”Africa – Sweden Trade Decade” med start 2010 ?

  Det skulle samla alla goda krafter och driva handelsutvecklingen precis som Hansan på sin tid drev på handeln mellan länderna runt Österjön och skapade ökat välstånd.

  Inkludera de som vill vara med i detta initiativ på olika nivåer så kommer vi se en skillnad 2020 i våra handelsförbindelser.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: