TEC i Washington

Tillbringade första delen av veckan i Washington på Transatlantic Economic Council (TEC) tillsammans med flera EU kommissionärer och representanter för USTR. tanken var att få en nystart av TEc för närmare samarbete mellan EU och USA.

Tidigare har man gärna fastnat i detaljerade handelshinder såsom exempelvis klordoppade kycklingar, hormonkött och liknande.

Nu talade vi istället om framtida samarbeten. Vi var överens om vikten av att försvara immateriella rättigheter, speciellt inom grön teknologi. Ett annat viktigt område var regelförenklingar och märkning. Nanoteknologi framhölls också som ett gemensamt spår.

Jag deltog också ett seminarium anordnat på John Hopkins University tillsammans med handelskommissionären Cathy Ashton. Vi tog även där upp samarbetsmöjligheter mellan Eu och USA. Jag lyfte också frågan om ett frihandelsavtal mellan oss. Den här frågan är ännu inte diskuterad inom EU men jag framhöll att jag personligen gärna vill se ett i framtiden och att svensk och europeisk industri driver frågan.  Resultatet blev blandat. Flera tyckte idén är intressant men det finns också många som anser att varken EU eller USA är mogna ännu. En professor vid John Hopkins svarade att man kanske till och med skulle se EU och USA som en enda stor ”single market”.

Roligt att det blev lite luft i frågan i alla fall och hoppas att den får spinna vidare.

John HopkinsFoto: Melissa Beattle

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: