Vattenmässa i Israel

Deltog idag i en debatt i studio ett angående vattenmässan i Israel.

Exportrådet har anordnat en företagsdelegationsresa till vattenmässan WATEC i Tel Aviv, Israel. Syftet var att svenska företag skulle delta i en internationell mässa inriktad på vatten och miljöteknik. Över 10 000 deltagare fanns på plats och från EU deltog företag förutom Sverige från Danmark, Nederländerna, Tjeckien, Italien och Frankrike för att nämna några. Från övriga världen deltog bl a länder som Brasilien, Singapore, Kanada, USA, Mexiko, Tanzania, Uganda och Indien.

För svensk del handlade det om att främja svenska företag och hitta nya möjligheter till nya internationella samarbeten inom vatten och miljöområdet.

I intervjun framställde vänsterpartiets partiledare det som om det är fel pga att det är dubbelmoral när det är brist på vatten i de palestinska områdena.

Låt mig tydliggöra:

Olika rapporter visar att vatten är ett problem på Västbanken och Gaza. Detta är en fråga som Sverige följer noga och senast i november skedde ett EU uttalande om den humanitära situationen i Gaza.

Sverige ger 750 miljoner i bistånd till MENA regionen och mer specifikt Palestina, varav vatten är ett av de fyra prioriterade områdena (50 miljoner SEK går öronmärkta till vattenfrågor, dessutom med en särskild vattenhandläggare placerad i Amman).

Vårt bistånd generellt till Västbanken och Gaza är främst inriktat på fredsfrämjande och palestinsk statsbyggnad. Men även i den strategin ingår vattenfrågan som en del av samhällsbyggnad. Vattensituationen i de palestinska områdena idag är inte acceptabel, många lider brist på vatten och stora delar av det vatten som finns tillgängligt är svårt förorenat och ökar därnmed risken för sjukdomar. Detta är någonting som vi också kritiserar Israel för då de har ansvar för civilbefolkningen som saknar förnödenheter, däribland tillgång till rent vatten.

Slutligen, Sveriges regering vill se en reell fredsprocess med sikte på en hållbar tvåstatslösning.

Men Lars Ohly har helt fel då han tycker att detta bör lösas med att svenska företag inte ska delta vid en internationell vattenmässa och påstår att den svenska regeringen agerar med dubbelmoral.

På vilket sätt skulle det bli bättre för palestinier att svenska företag med miljöteknik som i en del fall är världsledande inte borde delta?

Vi är tillbaka i bojkottdiskussionen ännu en gång.

Vi vill ha mer ekonomiskt samarbete både med Palestina och Israel. Handel är ett verktyg för fred och skapar broar mellan människor, så också Israel och Palestina. Regeringens bestämda uppfattning är att restriktioner i detta skapar inte någon lämplig väg för att lösa konflikten, tvärtom.

Jag har flera gånger sedan jag tillträdde som handelsminister besökt de palestinska områdena just i syftet att öka vår handel med Palestina. Inte minst viktigt var det när jag var med om att stötta palestinier vid den första palestinska investeringskonferensen i maj 2008.

Var fanns Lars Ohly då?

Sedan dess har investeringarna ökat med 600%. Enligt Världsbanken förväntas tillväxten under 2009 landa på + 7%, trots en finanskris där många delar av världen blöder. Handeln mellan Israel och Palestina ökar, och arbetslösheten på Västbanken sjunker.

Jag är övertygad om att den rätta vägen för ökat ekonomiskt välstånd i Palestina går via utökad handel med dem och deras grannar Israel, inte tvärtom. Vi kommer fortfarande att vara tydliga i vår kritik gentemot Israel om att säkerställa tillgången till rent vatten för palestinier men det går INTE via att bojkotta svenska företags deltagande i en internationell vattenmässa. 

 

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: