Bryssel-Serbien-Kroatien

Åkte i söndags till Bryssel för att delta i handelsministermiddag i Bryssel. Första gången med den nye handelskommissionären de Gucht. Blandad upplevelse med flera medlemsstater som känns mer protektionistiska jämfört med tidigare, och ett helt nytt läge i kommissionen. Ovanpå detta ska nu EP diskutera och vara medbestämmande i många handelsfrågor.

Kan bli bra om utskottet för internationell handel får den tid de behöver för att bli involverade på allvar, men kan också bli negativt då många länder i EU idag blir mer och mer inåtvända. Första testet blir det slutgiltiga beslutet om EU-Sydkorea´s frihandelsavtal.

Jag ska inte vara allltför pessimistisk om framtiden innan det hela har etblerat sig, men nog kunde solen skina starkare…

Måndag morgon avfärd från Bryssel till Belgrad för överläggningar med vice premiärminstern, handelsministern, näringsministern och plan- och investeringsministern. Svår korruption förekommer alltjämt i Serbien och svårt för svenska mindre företag att etablera sig. 

Det synes dock vara ett seröst serbiskt försök av närmande till EU och däremed en anpassning till europeiska regler och mer transparens. Flera bra möten med svenska företagare.

Tisdag morgon avresa till Zagreb för att träffa finansministern och min kollega handelsministern. Här är man närmare ett EU medlemsskap och vi passade också på att arrangera ett seminarium för att tala om den inre marknaden och EU´s handelspolitik. Hann också med ett möte med svenska företag verksamma i Kroatien innan det var dags för hemfärd till Sverige.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: