Uppdrag Framtidsjobbturné
Besöka 42 orter under våren och sommaren före valet
Minst 100 företagsbesök
Möta 1000 framtidsentreprenörer
Syfte: Ett initiativ för att identifiera, främja och stödja skapandet av nya jobb, export och tillväxt
Mål: Hitta framtidsjobben och framtida entreprenörer
Just nu står ett snöigt Åre och Tillväxtdagarna på agendan. Innan dess har jag besökt Göteborg, Södertälje, Skinnskatteberg, Norberg, Västerås, Örebro, Uppsala och Umeå på min framtidsjobbturné– men än är jag långt ifrån mitt mål. Jag ska åka runt i Sverige under våren och hitta framtidsjobben och framtidens entreprenörer. Målet är 42 orter där jag träffar företagare, initiativtagare och unga entreprenörer för att prata om framtidens utmaningar och möjligheter. Jag vill höra hur de ser på Sveriges framtida näringsliv, vilka branscher de tror kommer att stå sig bäst i den globala konkurrensen och vad som kännetecknar framtidens arbetsplats.
Hösten var dyster med stark påverkan av finanskrisen, men nu finns tecken på ljusare tider och det gäller att tänka framåt. Viktiga traditionella industri- och kontorsjobb måste kompletteras med nya framtidsjobb.
När jag åker utanför Sveriges gränser på olika resor, märker jag vilken stor efterfrågan det är på svenskt kunnande, inte minst inom miljöteknik. Det är en sektor som verkligen kan växa, och där det finns många möjligheter för företagen att gå ut på export.
Vi sägs vara bäst i världen på miljöteknik, men kan bli mycket bättre på att ta våra innovationer utanför vårt lands gränser.
Hälso- och sjukvård tror jag också på som ett viktigt framtida exportområde och lika så tjänstesektorn generellt som vi ser är på uppgång. Det här är bara några områden som jag kommer att lyfta under mina besök.
Designhögskolan i Umeå gav mycket inspiration inför framtiden. På ett företag i Bergslagen har man stor efterfrågan på sina produkter men hindras istället av råvarubegränsning och utländska tullar. På ett annat företag oroades man av kränkning av immateriella rättigheter.
Häromdagen i Göteborg fick jag höra om hur ett ungt par valde att starta eget, när mannen fick gå från sitt jobb i finanskrisens spår. Dessutom jobbar de mycket med socialt ansvarstagande, CSR, i Nepal där de syr upp sina kläder. Bland annat har de infört att de anställda i fabriken har ett skyddsnät om de blir sjuka, rätt att vara mammalediga etc. De försökte också införa pappaledighet, men det gick inte lika bra. Papporna visste inte vad de skulle göra med sin ledighet, utan tog i stället andra jobb under tiden. Men skam den som ger sig…
Kommer jag att hinna? Den frågan har jag fått många gånger, då jag i arbetet som handelsminister också har flera ansvarsområden som innebär många utomlandsresor.
Mitt svar är enkelt; det är mitt mål att hinna hela framtidsjobbturnén.