Borås Ulricehamn Göteborg

I torsdags morse var det dags att resa till Borås för att presentera årets vårbudget. Vi tog ett av de sista planen som gick från Stockholm till Göteborg innan Eyjafjallajökull utbrott stängde luftrummet. Borås högskola var målet för budgetnyheten. Utanför möttes vi av fyra SSUare som demonstrerade ”Var är jobben?”. Fick också tillfälle att tala med dem efteråt och frågade var de tror att framtidsjobben finns. Svaret blev inom offentlig vård.

Kan man tycka, men det känns något snävt om det inte finns fler framtidssektorer än detta. Till slut pekade de på en bild med en dator också och sa att kanske inom det här området. Där kändes vi mer överens. Jag är övertygad om att en viktig sektor kommer upplevelseindustrin att stå för. Både design, dataspel, film, musik och mat kommer att vara framtidsområden för Sverige.

Lunch tillsammans med en indonesisk delegation som har samarbete med Borås om  miljöteknik.

På eftermiddagen startade vi med ett besök på Gina Tricot, ett riktigt bra exempel på ett framgångsföretag med mycket export. Man har lyckats expandera enormt och etablera sig i många knepiga länder när det gäller mode. Många unga tjejer anställda, både designers och försäljare. Vi träffade också en lite äldre trevlig dam som hette Gucci. Det var ägarens hund som var med på jobbet. Väldigt mysigt, önskar att jag kunde ha med min hund på UD också, men tror inte att Sune skulle uppskattas inomhus av alla en regnig dag.

Sune

Sune

Nästa företag var St Formverktyg i Borås som nosat på export till Litauen. De arbetar mer som underleverantörer till andra företag som exporterar. Inte minst IKEA. Deras starkaste önskemål var hur vi behåller kompetensen inom området. Det blir färre och färre verkstadsarbetare i Sverige och inte minst på mindre orter idag. Hur attraherar vi fler unga? Hur göra det billigare att anställa unga?

Sist, men inte minst åkte vi till Ulricehamn och träffade en kosmopolitföretagare, Nader på Finstansteknik. Spännande företag  som har kunder över hela världen. De jobbar med specialtillverkade maskinverktyg för tillverkningsindustrin. Nader är också ordförande och en stor drivkraft i nätverket SIFFEK som har många kosmopoliter.

Till sist åkte vi tillbaka till Göteborg där moderaternas kommunala rikskonferens inleddes. Själv höll jag seminarium på fredagen om frihandel och dess fiender. Finns en hel del sådana även här hemma i Sverige om man skrapar lite på den vackra ytan.

På lördagen åkte vi tåget hem som planerat sedan länge vilket jag var extra glad för nu i dessa tider. Bra att SJ hade satt in flera extravagnar för att kunna ta hand om alla nya passagerare som tillkommit på grund av askmolnet från Island.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: