Söderhamn Hudiksvall Ljusdal

Direkt efter dagens regeringssammanträde bar det av till Hälsingland. Första stoppet i Söderhamn där vi åt lunch med lokala moderater på Tönnebro. God pannbiff.

Bergvik flooring AB är ett företag som producerar och säljer golv. Från början med inriktning att gömma elkablar under golvet och sedan har det blivit vidareutveckling av detta mot mer IT, telekom och nu senast jordbävningssäkra golv. De exporterar till över 100 länder och 50 % av produktionen är export. Hann också med en fika med personalen.

Bergvik fika

De har känt av finanskrisen ordentligt, men också att det börjat vända nu. I de länder där de är stora har de också dotterbolag i USA och Sydafrika.

Intressant var också att de sa att under krisen var det Sydafrika som höll dem uppe, inte minst på grund av leveranser inför fotbolls VM.

I Hudiksvall träffade vi ett annat företag som också har stor export och finns över hela världen.  Hiab AB/Cargotec exporterar kranar både för land och marin användning.

De har hanterat krisen på ett mycket bra sätt som många andra teknikföretag och försökt behålla personal och istället gått ner på 4-dagars vecka och samtidigt bedrivit utbildning. De har också sett till att vara så framgångsrika att koncernledningen beslutat att förlägga produktion i Hudik istället för Holland och Finland.

Deras stora problem var infrastruktur och finansiering vid expansion.

Färden fortsatte till Ljusdal med ett kort tre minuters stopp för att hälsa på en jättefin brun newfoundlandshund som hette Daisy. Det är väldigt ovanligt med bruna sådana, (finns kanske ca 50 st i hela Sverige) så jag kände att det var tvunget att få stanna och säga hej.  Daisy var väldigt mycket mindre än min egen Sune där hemma, men otroligt söt ändå.

Framme i Ljusdal träffade vi en grupp företagare där flera också bedriver export. Kul samtal om allt möjligt från smått till stort. De mest lokala frågorna var om glesa busstider och att det inte fanns tillräckligt med underlag för taxiverksamhet på kvällarna och mest internationella om Mellanösternkonflikten. Däremellan pratade vi om allt möjligt. Problemet med att få fler att engagera sig i lokalpolitiken och exportförbudet mot snus.

En annan intressant diskussion var den om turism i regionen och om hur vi tänker större än bara svenska turister.

På vägen till stationen träffade vi också glada centerpartister som precis startat sin valkampanj.

Sitter nu på nattåget till Luleå och njuter av att kunna vara uppkopplad på internet till skillnad från när man flyger. Där har tåget en stor fördel.

One Response to Söderhamn Hudiksvall Ljusdal

  1. Hans Sundgren skriver:

    Ett mycket uppskattat besök hos Bergvik Flooring och av oss lokala Söderhamnmoderater. Du är hjärtligt välkommen tillbaka!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: