Algeriet

Landade på kvällen i Alger efter en fyratimmars flygning över Medelhavet. Åkte direkt på middag till ambassadörens residens där hon bjudit in flera intressanta svenska företag som jag hann tala med under kvällen. En del hade rest till Algeriet nu, och andra har lokala representanter på plats. Många vittnade om problem med den nya algeriska investeringslagen. Alldeles nyligen har man beslutat att utländska företag som vill etablera sig i Algeriet måste ha fler delägare och ska inte själva kunna äga mer än 49% av aktierna. Oavsett om det är en annan ägare eller massor (så att det utländska företaget fortfarande har flest aktier), privat eller statlig så är det inte ett vettigt förslag. Strider rakt emot en fri marknadsekonomi.

Detta uttrycket jag också tydligt till både ministern för små och medelstora företag och till handelsministern. Deras argument var att de sett så lite investeringar i Algeriet tidigare och dessutom att algeriska företag behövde nya influenser tycker jag inte är hållbart. Bara fel väg!

Däremot var det positivt att höra hur de jobbade för med frihandel och hur de sänker tullar och kvoter för att lättare kunna handla .

Vi träffade också miljöministern och hade bra samtal om vikten av miljöteknik.

På eftermiddagen invigdes en stor företagarmässa där också Sverige deltog med en egen paviljong. Kul att Lammhults möbler var med, en bra kontrast till alla teknikföretag.

Annonser

One Response to Algeriet

  1. Jean Verner skriver:

    A very interresting time in Algeria, and already concrete projects on the table.
    I also want to mention the full involvement of the Swedish Embassy and ExportRådet in Algeria respective Marocko to help us in this task.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: