Libanon

Beirut är verkligen vackert, en väldigt blandad stad med annorlunda arkitektur. Vi anlände sent mitt i natten och hoppade direkt i säng. Nästa morgon inleddes med ett besök hemma hos hälsoministern i hans hem. Vi undrade lite varför vi inte skulle ses på hans kontor först men fick snart en förklaring. Han är själv transplantationskirurg och arbetar fortfarande med patienter en dag i veckan. Denna morgon hade han startat 05.30 och skulle snart tillbaka till sjukhuset som låg vägg i vägg med bostaden.

Vi hade ett intressant möte om Libanons sjukvård. Många har idag tillgång till god vård utan att behöva betala en förmögenhet, men det finns fortfarande glapp i systemet som gör att en del saknar möjligheter till vård. Naturligtvis pratade vi också om HIV situationen som hanteras relativt väl i Libanon, även om antalet smittade ökar. Man jobbar med HIV prevention och talar också om hur viktigt det är att skydda sig med kondomer. Hälsoministern sa att det var besvärligt för många att prata om, men vi måste och jag försöker vara en förebild för detta. Bra!

Mötte sedan telekomministern tillsammans med Ericsson. De finns verkligen över hela världen och har trevliga representanter var jag än kommer. Sverige ska verkligen vara stolta över Ericsson. Libanon är på gång att utöka sitt telenät och då är Ericsson ett av de starkaste korten.

Jag mötte också min kollega, handelsministern. Vi har setts förut på EuroMed möte. På detta möte var också flera svenska företag med och fick möjlighet att presentera sig själva. UNDEXO, underleverantörernas exportorganisation var också med. Vi diskuterade flera områden där vi kan utöka handeln mellan Sverige och Libanon. Spännande samarbetsmöjligheter finns också inom kulturområdet.

På eftermiddagen hann vi också med att besöka Byblos och se en del kulturhistoria. Middag tillsammans emd företagardelegationen på en klassisk fiskrestaurang i Hamnen, Pepes.

Nästa morgon åkte vi norr om Beirut upp i bergen för att besöka Samir Gaega, Lebanes forces ledare och representant för en del av den kristna minoriteten, som suttit fängslad i elva år och släpptes 2006. Han har trots detta hela tiden varit partiledare och överlevt i sin isoleringscell genom att kunna läsa böcker. Oerhört intressant person som hade mycket att berätta om Libanon och hela Mellanösterns situation.

Efter salladslunch utomhus åkte vi direkt till flygplatsen och styrde kosan mot Algeriet.

Samir Geaga

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: