Nordiska rådets möte på Island

Har under veckan deltagit i den årliga sammankomsten med Nordiska rådet för första gången. Många trevliga kollegor från de nordiska länderna. God samsyn råder i de flesta frågor mellan länderna. Möte med de andra samarbetsministrarna som avlöpte väl. Den norska samarbetsministern kommer dessutom snart på besök till mig här i Stockholm.

Norges samarbetsminister

Danmark ville tillsätta en visionsgrupp för att diskutera nordiska rådets prioriteringar i framtiden. Vi ska diskutera detta vidare nästa gång vi ses för att få lite mer tydlighet i uppdraget innan vi beslutar oss.

Bra möte också mellan Nordens handelsministrar där vi är mycket eniga om frihandels vikt i världen. Jag trycket på angående handelslättnader för Pakistan som också diskuteras i EU kretsen. Skam vore det om vi inte kan enas om detta. Vi talar hela tiden om hur viktigt det är med handelstillträde för fattiga länder (jfr Doharundan) och då inte minst för Pakistan som situationen är där just nu men sedan behöver det hända något i verkligheten också.

Enda området där det är en klar meningsskillnad är hur Danmark ser på och tolkar konventionen om utvisning av nordiska medborgare. De har utvisat ett flertal nordiska medborgare från Danmark under de senaste åren av andra orsaker än de vi andra nordiska länder tillämpar.

Jag tycker det vore mycket bättre om vi lägger mer fokus på hur vi ska klara av den förändrade demografin i framtiden. Fler och fler äldre som går i pension och färre som arbetar. Därför behöver vi arbetskraftinvandring och fler åtgärder för att få människor i arbete. Inte tvärtom.

Het debatt i detta ämne med avslutande votering inför den rekommendation vi gör till Danmark att anpassa sitt arbete i detta till den praxis som övriga nordiska länder har.

På torsdagen var det också frågestund med nordiska parlamentariker för oss samarbetsministrar. Jag fick flera intressanta frågor, inte minst den om Norges skyhöga tullar gentemot Sverige.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: