EU patentet som fördjupat samarbete

Så var det dags för det sista Konkurrenskraftrådet för året. passande dag den 10 december att diskutera patent eftersom det dessutom var 10 december och Nobelprisdagen i Stockholm.

Vi hade gemensamt förmöte med alla de länder som skrivit på en formell begäran till kommissionen om att ta upp frågan om ett fördjupat samarbete. Där bestämde vi att Sverige skulle gå ut först och föra allas talan i frågan. Spanien som är min närmaste granne vid förhandlingsbordet var inte helt förtjusta, de tycker att vi har för bråttom med att väcka den här frågan. Vi tycker precis tvärtom (inklusive kommissionen där Barnier uttrycket samma sak i sitt inlägg) att det gått tio långa år utan att vi kommer någon vart. Detta trots minst tio olika kompromissförslag.

Efter en lång och eldig diskussion kom ordförandeskapet så småningom fram till att det fanns majoritet för ett fördjupat samarbete (tio hade redan skrivit på och nu kom ännu fler med) så att kommissionen ska presentera ett förslag redan nästa vecka. Detta ska sedan debatteras om röstas om i EP och under våren kan man så lägga fram ett slutgiltigt förslag med innehåll om både domstolslösning och språkfrågan.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: