Fredsdemonstration

I går deltog jag tillsammans med över 500 personer i en fredsdemonstration i Stockholm. Manifestationen anordnades i samband med sorgehögtiden Ashura. Det är en mycket gammal sed där man hedrar åminnelsen av Husayns död i Karbala i Irak år 680 – Profeten Muhammads barnbarn.

I samband med manifestationen valde man även att trycka på motståndet mot terrorism och vikten av fredliga lösningar i världen. Över 500 shiamuslimer deltog i går vid marschen från Nybroplan till Mynttorget och där höll bland annat stiftsprosten Bo Larsson från Svenska kyrkan tal.

Jag själv pratade om vikten av ett öppet samhälle där vi tillsammans bygger broar och jobbar för att uppnå fred, och sorgen över att det meningslösa våldet har fått ett nytt ansikte i Sverige efter helgens terrorattack i centrala Stockholm.

– Fred och försoning är något vi hela tiden måste arbeta för. Men jag vet att vi tillsammans kan uppnå fred, att våld kan besegras med frimodighet, att fruktan kan övervinnas med kunskap och att extremism kan botas med tolerans.  

Jag tryckte även på betydelsen av det bidrag som våra svenska muslimer varje dag ger till vårt samhällsbygge och främjandet av Sverige utomlands och berättade hur jag själv har sett svenska muslimers strävan att förmedla en islamisk fredskultur: först genom folkbildning här i Sverige och sedan genom projekt i andra europeiska länder.

För två år sedan hade jag förmånen att deltaga i diplomeringen av de första muslimska fredsagenterna – ett hundra unga män och kvinnor, sunni-muslimer och shi’a-muslimer, som alla hade detta gemensamt: att med islam som fundament bidraga till att bevara och utveckla den starka tradition av fredsbygge, som präglat vårt land under snart tvåhundra år.

Jag vill att vi fortsätter att ha dialog tillsammans och värnar ett öppet samhälle, ett öppet och fredligt Sverige.

One Response to Fredsdemonstration

 1. Yasin Ahmed skriver:

  Sveriges Muslimska Fredsagenter
  fördömer självmordsbombningen i Stockholm
  Precis som resten av Sverige har Fredsagenterna reagerat med bestörtning och sorg över helgens terrorrattack i Stockholm. Men vi är också övertygade om att det nu mer än någonsin behövs insatser som syftar till dialog och som motverkar rasism vare sig det tar sig uttryck i islamofobi eller västfobi.
  Sensus och Ibn Rushd är huvudmän i projektet Fredsagenterna där hundra unga svenska muslimer har utbildats för att informera om islam som en fredens religion. Fredsagenterna tog även initiativ till grundandet av organisationen Svenska muslimer för fred och rättvisa som tillsammans med organisationen Kristna Fredrörelsen redan på söndagskvällen kallade till torgmöte för att fördöma attacken i lördags.
  – Nu behöver alla krafter mobiliseras. Muslimer, kristna och ateister som tror på dialog, ökad kunskap och folkbildning som verktyg för att skapa ett bra samhälle. Vi behövs nu, säger Yasin Ahmed projektledare för Fredsagenterna på Sensus studieförbund.
  Det är viktigt att alla goda krafter och inte minst Sveriges fredsälskande muslimer står upp och tar krafttag mot västfobin precis på samma sätt som vi alla måste se till att rasisterna inte utnyttjar det här dådet för sina syften och att islamofobin ökar.
  – Fredagenterna är en tillgång nu i det läge Sverige befinner sig och jag hoppas att många kommer att använda sig av deras kunskap, säger Ingrid Burström, samordnare för fredsagenterna i Stockholm. Det är folkbildning och dialog vi behöver nu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: