Svenska snuset i EU

Intressant artikel i SvD idag där Inger Atterstam skriver att regeringen värnar snus. Det finns ett beslut från riksdagen att regeringen ska arbeta för att häva snusförbudet inom EU. Beslutat av riksdagen sedan flera år tillbaka.

Däremot att snuset flyttar från handelspolitik till hälsopolitik är ett något underligt påstående. Frågan kommer hela tiden att vara viktig ur två aspekter. Som handelspolitisk fråga ur konkurrensneutrala skäl för svenskt snus gentemot annat snus som får finnas inom EU, och som hälsopolitisk fråga eftersom förbudet hela tiden funnits inom tobaksdirektivet. Det finns flera sådana frågor på regeringens bord.

Däremot sker nu en revidering av tobaksdirektivet och då är det ytterst viktigt att man i denna diskussion också håller sig till vetenskapliga fakta som gäller det svenska snuset, och inte blandar ihop det med andra tobaksprodukter som cirkulerar fritt på EU´s inre marknad.

Ett annat exempel på tveeggad fråga är den gällande svavelhalten på fartygsbränsle i Östersjön. Ur miljömässiga aspekter förespråkas en så låg halt som 0.1 % och ur konkurrensneutrala skäl en något högre halt med långsiktigt mål om sänkning för att alla ska kunna ha samma förutsättningar på EU´s inre marknad.

För mig som handelsminister är det av högsta prioritet att se till att svenska företag får samma förutsättningar som andra europeiska företag på vår gemensamma inre marknad.

5 Responses to Svenska snuset i EU

 1. Joi skriver:

  Hej! Kan du tala om för mig ifall eu har tänkt att förbjuda snuset även i Sverige? Jag blir inte klok på det.
  /J

 2. frihandelsministern skriver:

  Frågan gäller inte om det svenska snuset skall förbjudas, vi har redan ett undantag sedan vi blev medlemmar i EU. Istället gäller det om huruvida svenskt snus ska få finnas på EU´s inre marknad. Vore logiskt tycker jag, då det finns andra former av snus i flera EU länder. Det är bara det svenska snuset som är förbjudet i alla andra EU-länder förutom Sverige.

 3. Joi skriver:

  Aha! Puh! Vilken tur! Blev livrädd för en stund där! Vore hemskt om det blev förbjudet här men nu vet jag. tack tack!

 4. Johan skriver:

  Ny info! Nu kan det visst bli så att all muntobak inom hela eu kaan förbjudas från 2012.

 5. en som vill ha snus i finland bor på åland skriver:

  Cigaretter e sämre för att du förgiftar sun omgivning, men snuser skadar man bara sig sälv, och tobaken sätter sig på lungorna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: