Energieffektivisering

Inledde idag ett seminarium om nya möjligheter för svenska företag i Ryssland. Stora omställningar behövs för att Ryssland ska kunna uppnå sina mål om mindre CO2 utsläpp och mer samarbete med omvärlden behövs. Alla de nordiska länderna är bra modeller.
Dessutom tycker man från rysk sida att det mest naturliga är att samarbeta med de länder som befinner sig i ungefär samma klimatzon. Eller som den vice generaldirektören från ryska energimyndigheten uttrycket det: -Varför söka spansk miljöteknik när vi inte har gemensamt väder, Norden verkar mer naturligt.
Han påpekade också att ryssarna fortfarande har mycket att lära när det gäller energieffektivisering.
-Under Sovjettiden behövde man aldrig tänka på varifrån elen kom och hur den alstrades. Den bara fanns där i väggen, lika naturligt som solen går upp varje dag, dessutom till en försumbar kostnad. Därav har man inte heller funderat på hur man tänker mer energisnålt.

Nu har de i alla fall startat ett ambitiöst program inom detta område och många svenska företag kan hjälpa till. Fler diskussioner kommer att föras då vi står värdar för ett svenskt-ryskt styrkommittémöte senare i mars.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: