Japan

Mycket fokuseras nu på jordskalvet i japan och dess efterverkningar. Total överblick över situationen kommer nog att dröja. Fruktansvärda bilder på hela städer som spolats bort sitter på näthinnan hos ganska många just nu. Dessutom oro för vad som händer i och utanför kärnkraftverken. Hela världen följer läget och många andra länder erbjuder hjälp.
Naturligtvis är det nu det akuta humanitära läget som gäller att samla sig kring, och så ska det också vara. Jag är dock ganska övertygad om att det kommer påverka ekonomin också på längre sikt.

Här hemma i Stockholm har jag träffat Kenneth Bengtsson, Svenskt Näringsliv i morse och haft bra samtal om deras roll för företagen. Han tog också upp helt horribla handelshinder med Norge som vi tänkte titta närmare på när vi reser dit snart.

Efter det var det dags att träffa Läkare utan Gränser och min gamla forskarkollega PerOlov Pehrson för att diskutera hur vi säkerställer medicin till fattiga inom ramen för det frihandelsavtal som nu förhandlas mellan EU och Indien. Just nu ser det ut som det är på rätt väg i förhandlingarna efter hårda påtryckningar, inte minst från svensk sida.

Har också hunnit träffa Svensk Form och Association of Swedish Fashion Brands för att tala om mode och designexport. Många bra idéer kom fram på hur vi blir starkare ute i världen. De påpekade också vikten av att vi inom regeringen måste bli bättre på att koordinera oss vid strategiarbete.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: