Ryska vargar

Under onsdagen hade vi besök av Rysslands vice premiärminister Sergey Ivanov. Varje år hålls ett styrkommittémöte mellan Sverige och Ryssland där jag är ordförande på svensk sida och förut har det varit den ryska industriministern Christjenkov. Nu var det Ivanov istället, tidigare arbetat med KGB och som försvarsminister. Han talar dessutom svenska.
Vi hade en intressant dag. Först var det ett mindre möte med våra stora företag verksamma i Ryssland där de kunde framföra sina synpunkter direkt till honom. Under det mötet kom också förslaget om att bilda en svensk rysk business council upp. Något vi ska fundera vidare på och återkomma till under våren, kanske under Putins planerade besök.

Därefter tog den mer formella styrkommittén vid. Under detta möte diskuteras frågor inom olika samarbetsområden och det sker också rapportering från olika arbetsgrupper. Energi, skog, hälsa, rymd och många fler frågor. Även specifika problem som företagen har tas upp under detta möte.
Döm om min förvåning när Ivanov sedan erbjuder sig att ge Sverige ryska vargar. Han undrade om vi kunde specificera tydligare från vilket område i Ryssland detta kunde vara intressant och vilket kön det skulle vara.
Jag tackade för erbjudandet och sa att visserligen behöver vi bredda vår vargstam, dvs att genetiskt diversifiera den, men att vi får återkomma till frågan när vi har mer information och underlag.
Jag kan nog tycka att det är mer intressant att det nu startar en ny färjelinje mellan Sverige och Ryssland, Stockholm-St Petersburg direkt. Det kommer att göra stor skillnad för antalet besökare mellan Sverige och Ryssland och stimulera vår handel betydligt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: