Ukraina

I måndags och tisdags besökte jag Ukraina tillsammans med en rekordstor företagsdelegation. Vi träffade tre olika ministerier; infrastruktur, social och ekonomi och handel. Delegationens inriktning var främst energi, infrastruktur och life science så det passade väldigt bra.
Många svenska företag finns redan idag i Ukraina, långt över hundra st. Fler vill dock etablera sig och exportera dit. Stor potential finns för detta så det nu satsas mycket på infrastruktur inför 2012 fotbollen och mer långsiktigt på energieffektivisering och sociala reformer.
Fortfarande finns också många problem. Oförutsägbara tullar som varierar, mycket korruption och mutförsök, krånglig byråkrati och svårigheter med tillstånd för byggande och hyra av lokaler. Ovanpå detta en hel del dålig betalningsmoral.
Trots detta är många nyfikna på Ukraina och om de kommer tillrätta med sina problem kommer det att vara en otroligt bra framtida marknad, inte minst för svenskar eftersom det ligger så nära oss.
Vi hann också med två företagsbesök. Först var vi på Clarus, ett bemanningsföretag som startats och drivs av en svensk kvinna, Clara som bott i Ukraina över tio år. Hon hade mycket spännande att berätta.
På vägen till flygplatsen passade vi också på att besöka TetraPak.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: