Operation rädda surströmmingen

Mycket bra beslut av Eskil Erlandsson idag att vi fortsätter begära undantag i EU för vår svenska surströmming.
Mindre bra att några tycker att regeringen förgiftar svenska folket med surströmming.
Det är faktiskt högst frivilligt att äta surströmming och det sker oftast dessutom i så liten mängd att risken inte kan vara så stor.
Det finns andra områden i vårt samhälle som förtjänar större uppmärksamhet på att i så fall koncentrera sig på att förbjuda.

Annonser

5 Responses to Operation rädda surströmmingen

 1. Du verkar dåligt påläst. Frågan gäller inte surströmming utan om fisk som i resten av världen anses vara otjänlig som människoföda pga dess höga halt av dioxin. Surströmming kan beredas av fisk som inte innehåller gifter, med eller utan din eller jordbruksministerns hjälp. Beslutet innebär att fisk som innehåller ett av de mest giftiga ämnen människan känner till nu kan säljas i svenska matbutiker (dock inte i resten av EU som klokt nog betackar sig för att förgifta sina medborgare).
  Att som Erlandsson lägga massa kraft på ett undantag (som livsmedelsverket starkt har motsatt sig) gynnar handeln med giftig mat, men inte folkhälsan.
  Livsmedelsverkets rekommendationer:
  ”Barn, både flickor och pojkar, kvinnor i barnafödande ålder, gravida och ammande rekommenderas att inte äta fisk som kan innehålla höga halter dioxin och PCB oftare än 2–3 gånger per år, och övriga bör inte äta sådan fisk oftare än en gång per vecka.”

 2. Jerker Nilsson skriver:

  ”Erlandsson struntar i barnens hälsa

  Det är minst sagt oerhört märkligt att se en minister försvara och få igenom ett undantag från EU:s regler kring dioxin i fisk. Den fisken anses vara så skadligt att ”kvinnor i fertil ålder” och barn inte bör äta det mer än högst ett par gånger per år, även enligt Erlandsson själv.

  Drygt 1000 personer arbetar med fiske idag och omsätter 0.03% av BNP och det anses vara viktigare att behålla än att måna om befolkningens hälsa. Det är svårt att se att det kan utvecklas som Erlandsson påstår, eftersom det råder exportförbud på fisken ifråga, på grund av hälsoskäl.

  Dioxin är ett gift som lagras i fett, vilket gör fet fisk betydligt farligare. Det gör också att det lagras i människors kroppar och framkallar cancer, hudsjukdomar och nedsatt fertilitet.

  Kontentan blir att det tycks som att regeringens åsikt är att våra höns är viktigare än våra kvinnor och barn, för hönsen får vi inte mata med östersjölax på grund av dioxinet…”

  Från min blogg: http://alltidrottalltidratt.blogspot.com/2011/04/svar-till-eskil-erlandsson.html (som innehåller länkar med referenser)

 3. Jessica Andersson skriver:

  Är du helt från vettet? Dioxinundantaget gäller inte surströmming, det gäller ALL fisk från Östersjön, inklusive strömming och lax. Fisken anses så skadlig att barn och kvinnor i fertil ålder inte bör äta den mer än högst ett par gånger per år, det anser även Eskil Erlandsson. Det råder till och med exportförbud på fisken på grund av hälsoskäl. Att man som minister går ut och påstår att det enbart gäller surströmming och att det är frivilligt att förtära den är ju helt absurt. Varifrån kommer fisken som serveras till våra skolbarn? Läs du på litegrann om fisken från Östersjön och svara sedan på frågan om du vill tillaga och servera sådan fisk till dina barn och kommande barnbarn en gång i veckan.
  Den tyska skandalen med dioxin i griskött är inget mot den svenska skandalen med dioxinundantag. Östersjöströmmingen med högst uppmätt värde av dioxin och dioxinlika PCB:er innehåller mer än 150 ggr mer dioxin än den värsta tyska dioxinkarrén med 10% fettinnehåll. Denna information är dubbelkollad med toxikolog på Livsmedelsverket.
  Känns tryggt med sådana politiker som dig och Eskil. *ironi*

 4. Det gällde inte bara surströmmingen, och den var aldrig hotat heller.

  1. Folkhälsa 1 : Det finns tillräckligt med fet fisk på svenska marknaden som klarar EU:s gränsvärden vad gäller dioxin för att tillgodose svenska folket med de nyttiga och nödvändiga omega-3 fetterna.

  2. Folkhälsa 2: Att det finns giftig fisk i affärerna skrämmer folk från att äta all fisk, detta i sin tur leder till försämrad folkhälsa.

  3. Folkhälsa 3: Flera 1000-tals svenskar får i sig mer dioxin än Tolerabelt Dagligt Intag (TDI).

  4. Folkhälsa 4: Det är bevisat att storkonsumenter av fet Östersjöfisk lider större risk för vissa cancertyper, diabetes och fertilitetsproblem. Störst risk är det dock för barnen då de föds med mindre vikt, har större risk att få koncentrationsproblem, inlärningsproblem och andra sjukdomar i framtiden.

  5. Folkhälsa 5: Dioxin är inte den enda kemikalien som påverkar dessa sjukdomar, tillsammans med andra kan risken öka drastiskt med den så kallade cocktaileffekten.

  6. Folkhälsa 6: Fisk är redan den mat som har högst gränsvärden när det gäller dioxin inom EU, gränsvärdena är inte hälsobaserade utan man godkänner 95% av det som finns på marknaden och tar bort bara dom giftigaste 5%. Giftigaste strömmingen från Östersjön är mer än 150 gånger giftigare än den giftigaste tyska dioxinskandal-grisen.

  7. Surströmmingen: Var aldrig hotad då över 90% av strömmingen från Östersjön klarar gränsvärdena.

  8. Laxen: Har minskat i Östersjön bland annat på grund av sämre lekmöjligheter med kraftverksutbyggda älvar, med slopat undantag skulle stammen kunnat återhämta sig något.

  9. Nya utsläpp: På grund av att Sverige har ett undantag så tar Miljödomstolarna ingen särskild hänsyn till nya utsläppskällor.

  10. Gamla utsläpp: Mindre pengar kommer att satsas av staten för att åtgärda gamla utsläpp och sanera giftiga bottnar i Östersjön då undantaget blir kvar.

  11. Information: Mer information från Livsmedelsverket kommer inte att göra tillräcklig nytta då folk är trötta på alla varningar redan.

  12. Varningstexter: Borde vara ett minimikrav för att få sälja fisken som överstiger gränsvärdena. Först då har man en valfrihet att äta giftig fisk eller inte, annars måste man undvika all Östersjöfisk.

 5. 13. Trovärdighet: Sveriges trovärdighet när vi vill påverka EU att stoppa andra gifter försämras drastiskt när vi har ett undantag från EU-reglerna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: