Kalixlöjrom

Reste från Luleå till Kalix för att träffa BD fisk som säljer löjrom och dessutom nu gör en exportsatsning med hjälp av Exportrådet och våra ambassader inom Europa. Vi åkte ut till Storön och samlades vid hembygdsgården nära Ryssbält där en av de viktigaste fabrikerna och hamnarna finns.
Fick lyssna till både fiskare och BD fisk. Nu är Kalixlöjrom skyddat som varumärke och har en ursprungsbeteckning precis som Parmaskinka. Mycket intressant med en så specifik produkt som fiskas under ett fåtal veckor under tidig höst och sedan bereds på speciellt hantverksmässigt sätt. Hela bygden engagerar sig dessa veckor för att sedan kunna sälja med kvalitetsstämpel. Suveränt exempel på matexport av hög kvalitet.
Fick också prova på annorlunda fika, löjrom, knäckebröd och kaffe. Fantastiskt gott!
Testade också att göra det klassiska skedprovet med Kalixlöjrommen. Rommen ska vara såpass torr så att den fäster i skeden och lämnar märken i burken, annars är det ”fulrom” fick jag lära mig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: