Kvinnor kör bil i Saudiarabien

I fredags var det en mycket viktig dag för kvinnor i Saudiarabien. De startade en nationell kampanj för rättigheten att köra bil. Återigen var Internet den viktiga faktorn för att kunna samlas. Många kvinnor i Saudi har körkort utfärdat i annat land och är utmärkta bilförare, men av gammal sedvänja tillåts de inte köra bil i sitt eget land.
När jag besökte Saudi för något år sedan sa flera att snart får du se kvinnor köra bil även här i Saudi, det kommer inte att dröja länge till.
Nu verkar det alltså vara dags. Vi får väl se var kampanjen ”Women2Drive” leder, men en sak är säker, det rör på sig även i Saudi.
I sociala medier har stödet för rörelsen varit stort och trots att kampanjens Facebooksida tidvis stängts ner, har den samlat över 10.000 supportrar.Inte en dag för tidigt, precis som med andra rättigheter för kvinnor.
Tittar man på hur det ser ut på universiteten i Saudi är det 70% kvinnor idag. Sedan försvinner de och den intellektuelle kapaciteten används inte. Tänk vad annorlunda det skulle kunna bli om de släppte fram hela sin befolkning istället för bara 50%.

Saudiarabien är det enda land i världen som förbjuder kvinnor från att köra bil. Förbjudet är inte lagfäst, men uttalanden från religiösa auktoriteter har resulterat i att lokala körkort i Saudi inte utfärdas till kvinnor.

Trots att öppna protester varit ganska sällsynta har enskilda kvinnor gjort motstånd genom att sätta sig bakom ratten.

På sikt och med tanke på de uttalanden om reformer som kungafamiljen gjort under senare tid, är det möjligt att anta att det kommer att bli problematiskt för Saudi att negligera ett allt större antal kvinnor och män som inte finner sig till rätta i det system som finns idag.
Det vore verkligen på tiden att både kvinnor och män kan och får köra bil i Saudi – precis som de kan göra i andra grannländer.
Alla frön som sås för ökad jämställdhet är bra.

Annonser

One Response to Kvinnor kör bil i Saudiarabien

  1. Johan skriver:

    Kvinnor ska helst inte köra bil överhuvudtaget;) hahahaha. Dom ska va hemma och laga mat till mig! (rotmos och isterband) och passa barn! Dom ska fan inte va ute i trafiken!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: