Överenskommelse med S

Igår var det klart med vår överenskommelse tillsammans med S om olika ambassader och exportfrämjande åtgärder. Läs den i sin helhet nedan:

1. Regeringskansliets anslag återställs
Anslaget 4:1 Regeringskansliet mm under UO 1 Rikets styrelse återställs från år 2012 under återstoden av mandatperioden till de nivåer som föreslogs i budgetpropositionen för år 2011. Detta innebär en anslagsökning med 300 mnkr, exklusive tillkommande pris- och löneuppräkning.

Regeringen avser göra ett indrag av anlagssparandet motsvarande 500 mnkr för innevarande år.

2. Planerade avvecklingar av utrikesrepresentationerna avbryts.
En konsekvens av återställandet av anslaget till Utgiftsområde 1: Rikets styrelse är att regeringen vidtar omedelbara åtgärder för att avbryta avvecklingen av Sveriges representation i Angola, Argentina, Malaysia och Vietnam.

Regeringen och socialdemokraterna är överens om betydelsen av att utrikesförvaltningen i närtid ska stärka sin närvaro ytterligare på viktiga tillväxtmarknader.
Regeringen kommer att samråda löpande med riksdagen om den fortsatta utvecklingen av vår utrikesrepresentation.

3. Riktade exportfrämjande åtgärder
Under mandatperioden sker via Exportrådet en satsning på åtgärder för att främja export bland annat till de länder där Sveriges representation planerades att avvecklas. Satsningen inriktas på att främja exporten i små- och medelstora företag (SME) och inriktas dessutom på handel med samtliga BRIC-länder samt Irak. Satsningen riktas särskilt mot viktiga framtidsbranscher, exempelvis kreativa näringar, energieffektivisering och miljöteknik.

För denna satsning avsätts 25 mnkr redan under innevarande år i samband med höstens ändringsbudget. I budgetpropositionen för 2012 höjs nivån med 50 mnkr relativt vad som anslogs i budgetpropositionen för 2011 och vidmakthålls under resten av mandatperioden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: